El peculiar carril bici del nou Camí Ral de Mataró
Notícies relacionades
El peculiar carril bici del nou Camí Ral de Mataró

El peculiar carril bici del nou Camí Ral de Mataró

Usuaris del carril bici critiquen el canvi de separadors amb relleu per pintura i asseguren que és perillós de circular-hi en contra direcció dels cotxes

El mes que ve farà un any de l’estrena del tram de la Mercè del Camí Ral de Mataró, una de les obres del Pla d’Impuls del Centre que han canviat més la fisonomia de la zona. Un carrer de plataforma única, amb menys trànsit rodat, més verd, més amable. I un dels carrers inclosos dins el sistema de carrils bici de l’Anella Ciclista de Mataró.

En menys d’un any, però, s’ha canviat el sistema per delimitar el carril bici i ara alguns usuaris critiquen la perillositat que suposa anar en sentit contrari dels cotxes, perquè aquests poden envair el carril bici. Dels separadors inicials, trets fa tres mesos, s’ha passat a una senyalització consistent en pintura i prou. “Abans hi circulava tranquil·la, però ara no. Sense els piuets els cotxes fan una mica el que volen i la veritat és que si puc miro d’evitar aquest tram del carril bici”, assegura la Sandra, una de les usuàries del carril bici.

Reurbanització del Camí Ral. Foto: R.Gallofré
Abans, amb els separadors. Foto: R.Gallofré
Després, amb pintura a terra. Foto: R. Gallofré
Després, amb pintura a terra. Foto: R. Gallofré


Quan es va estrenar la urbanització d’aquest tram, el Camí Ral de la Mercè, es van instal·lar separadors a terra per delimitar amb relleu el que és carril bici, en una direcció (cap al Pla d’en Boet) del carril de circulació direcció Santa Anna, per a tot tipus de vehicles. Aquests separadors són un dels dos sistemes usats per delimitar els carrils de l’Anella Ciclista. L’altre són les pilones més altes, de l’alçada d’un con que són el sistema majoritari a la majoria de trams del sistema ciclable de la capital del Maresme.

Les raons del canvi

El sistema de separadors original del Camí Ral es va treure en vigílies de la Cavalcada de Reis i ja no s’ha tornat a instal·lar. Explica l’Ajuntament de Mataró que  “s’ha reforçat senyalització vertical i s’ha optat per pintura per eliminar totalment barreres i facilitar les activitats de dinamització que es puguin portar a terme en el carrer així com d’altres activitats de ciutat” com el cas de la Cavalcada. Per això els antics separadors s’han canviat per una pintura adhesiva.

La Sandra assegura que “entre les setmanes que no hi havia ni pintura i ara només amb aquests quadrats sembla que el carril s’hagi desdibuixat i realment hi ha molts usuaris que no el saben interpretar.  He vist cotxes passant-hi per sobre sense voler i motos que el fan servir per avançar i això afegit al fet d’anar en contra direcció amb la meva filla a la cadireta fa que ja no hi passi”.

Un ciclista contra direcció al carril bici. Foto: R. Gallofré

Un ciclista contra direcció al carril bici. Foto: R. Gallofré

 

Comentaris (23)

David Fa 19 dies
Totalment d'acord en fer els carrils bici en contradirecció als cotxes, fins i tot en carrers de un únic carril és una solució segura per a les bicibletes i altres medi de transport personal. Fa uns mesos en visita a la ciutat de Tolosa em vaig endur la sorpresa de trobar-me carrils bici "senyalitzats" en contra direcció en carrers amb un únic carril, i de la sorpresa a vivencia de que és la manera més segura d'anar en bicicleta per la ciutat, civisme i amabilitat és la clau.
Jaume Fa 19 dies
Els carrils bici els haurien de pagar els ciclistes i també utilitzar-los; és més fàcil veure un ciclista o un patinet circulant a gran velocitat per les voravies que no pas pels carrils bici. Del respecte als semàfors i altres signes de circulació, millor no.paralar-ne.
Maria Gràcia Fa 19 dies
Està molt bé aquest carril vici per anar a fer unes canyes i unes tapes al Bar Europa.
Esteve Travesa Blanch Fa 19 dies
Com a mínim la separació entre carrils hauria de ser una línia CONTINUA. Ja vaig advertir, quan hi hagi una desgràcia tot seran lamentacions.
maria Fa 19 dies
casi todos los carriles bicis de la ciudad estan mal pero este del cami ral clama el cielo en contra direccion al trafico y al cruce de calle por los peatones un peligro que no piensan que vengan en sentido contrario hasta que pase una desgracia estos irrresponsables del ayuntamiento no lo quitaran
Josep m Fa 19 dies
Sempre he sentit a dir: "alla on no ni ha, no en pot rajar", i aixo es el que passa amb la inteligencia municipal. En un carrer estret volen podsr aceres amples amb arbrat, carril bus, carril bici i carril normal com si el carrer fos elastic. Si no es pot, no es pot. Si no hi pot anat carril bici, no es posa i ja esta, el carril bus ha d,esser prioritari.
JAUME Fa 19 dies
El Jerez i el Bote ens han destrossat la circulacio i la ciutat. Mai han pensat amb els repartidors, las personas que sencillament necessitan el cotxe (molts son grans) o els pares que van a buscar als nens, els autobusus, el bombers i lo pitjor la perillositat que provocan las rotondas i els odiosos pals per els ciclistes, conductors i vianants.Ojala haguessin consultat als que en saben de circulacio (taxistas, tranportistas i policia municipal). JA NIA HA PROU.
Está passant Fa 20 dies
Sembla que la finalitat del carril bici és la recaptació d'ingressos via multes als conductors de cotxe. No s'entén d'altra manera. Els carrers no donen per tan i saben perfectament que allà on abans es podia parar o estacionar ara ja és imposible i clar no queda altre, per necessitat, que envair el carril bici o parar en la calçada. Preu 200€ per infracció greu.
Isabel Fa 20 dies
Un nyap com molts a Mataró , no sé de on van treure el premi, debia ser en una tómbola. Sr. Jerez pot ser que s`ho fagui mirar.
Josep m Fa 20 dies
A la Ronda Cervantes, el carril bici nomes l,usen els "domingueros" perque tots el ciclistes baixen junt amb els cotxes i molts no fan cas ni del semafors ni de res. I si els crides l,atencio encara et miren nalament. Si es multe un cotxe per envai un csrril bici, tambe s,hauria de multar un ciclista per anar fora del seu carril.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive