-
-

capgros.com

Paquita Pla, en l’homenatge a les víctimes dels bombardejos del 1938

El conseller Joan Saura reconeix que Catalunya tenia un 'deute pendent' amb les prop de 5000 víctimes dels atacs aeris del 1938

La mataronina Paquita Pla va ser una de les convidades a l’Acte Institucional d’homenatge a les prop de 5000 víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil a Catalunya, en motiu del 70è aniversari dels atacs aeris del 1938. L’acte, organitzat per la Direcció General de la Memòria Democràtica, va tenir lloc dilluns, dia 17, al Palau de la Generalitat i va comptar amb la presència del conseller Joan Saura. A l’acte, que va aplegar unes 400 persones, també hi van assistir alguns dels alcaldes dels 140 municipis massacrats per les bombes.

El conseller Joan Saura, que va tancar l'acte, va al·ludir el “dèficit històric i deute pendent” que no s'ha pogut complir en aquesta setantena d'anys, i va destacar el fet que Catalunya s'hagi convertit en els darrers anys en un referent internacional des del punt de vista de la defensa de la pau. Saura també va destacar que Barcelona i la resta de ciutats van reaccionar treballant amb la construcció de més de 1.300 refugis i la gent no es va desanimar. I va afegir que cal mirar el passat per afrontar en millors condicions el futur. Així mateix, va manifestar la voluntat del Governa de fer que la pau sigui un referent institucional perquè la sensibilitat dels catalans en relació amb els temes de la pau no és casual, ja que és un país que ha patit greument els efectes de la guerra.

El moment més emotiu, però, va ser quan va prendre la paraula la filla del conseller de la Generalitat, Carles Pi i Sunyer, Núria Pi i Sunyer, qui va fer una crida als estats perquè “reconeguin” la seva responsabilitat en aquesta mena de fets, així com una crida a la societat d'arreu del món “perquè lluiti en la condemna d'aquests esdeveniments”. Pi i Sunyer també va assenyalar que no s'hauria de dedicar cap carrer, plaça ni edifici oficial a aquells que bombardegen les ciutats i que els llibres d'història haurien d'explicar les “doloroses” conseqüències dels seus actes. Així mateix, creu que s'ha de treballar perquè els conflictes es resolguin a favor de la “defensa de la vida, la salvaguarda de la pau i el respecte dels drets humans”.

Desprès de l'homenatge una bona part dels assistents a l'acte es van dirigir al Club Coliseum per assistir a l'estrena de Mirant al Cel, un documental ficcionat produït per Massa d'Or amb el suport de la Direcció General de la Memòria Democràtica. 'Mirant al cel', l'última obra de Jesús Garay, recupera la memòria dels bombardejos italians sobre Barcelona el 16,17 i 18 de març de 1938.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive