Lluís Force, de l'Hospital de Mataró.
Lluís Force, de l'Hospital de Mataró.

"Molts dels pacients a l'Hospital de Mataró són joves, el coronavirus pot afectar a tothom"

Entrevista amb Lluís Force, doctor de la Unitat de malalties infeccioses del servei de medicina interna de l'Hospital de Mataró.

El covid-19 ha agafat a contrapeu al món sanitari?
Era una situació que no ens esperàvem, però quan va arribar a Itàlia llavors sí era esperable que passés el que ha passat. Crec que la polèmica que hi ha al voltant de la resposta i els moments de cada acció és innecessària. Ja hi haurà temps quan haguem aconseguit controlar la pandèmia.

Al principi es deia que era com una grip.
Mai vam pensar que fos una grip, però a vegades per explicar les coses de manera planera no s'expressen bé algunes coses. La realitat és que el que ha passat a la Xina indica que el 80% dels pacients tenen infeccions amb síntomes menors, més lleus que una grip i controlable. Després hi ha un 14% que presenten un quadre clínic important amb afecció pulmonar, dificultat respiratòria i febre elevada i persistent. Això, la febre, és clau: si no marxa en quatre dies cal prendre mesures. Per últim, el 6% desenvolupen una complicació via reposta inflamatòria exagerada, que provoca un edema pulmonar amb severa manca d'oxigen. El que sabem d'aquests casos és que es manifesten a partir del vuitè dia i entre aquest i el dotzè.

Hi ha una franja d'edat més vulnerable al covid-19?
Pot afectar a qualsevol persona de qualsevol edat. Està clar que les persones més grans de 65 anys i que tinguin altres malalties cròniques poden tenir més problemes, però la realitat és que a l'Hospital hi ha molts pacients joves. La meitat tenen menys de 75 anys. Molts tenen menys de 65 anys. Molts també tenen menys de 55 anys. La resposta i afectació és molt variable, de moment no tenim un patró.

Què ens diuen xifres com els més de 8.000 morts a Espanya?
La xifra de mortalitat està sobreestimada, perquè es compara amb les persones diagnosticades, però els estudis parlen que segurament hi ha deu vegades més contagiats dels identificats. Però la majoria formen part del 80% que parlàvem abans.

Les mesures de confinament són les adequades?
La pandèmia s'ha aturat en països com la Xina tallant la transmissió. Si no estàs amb ningú, no es pot transmetre. L'aïllament serveix per reduir la transmissió i aplanar l'epidèmia, permetent que el sistema sanitari pugui absorbir els casos detectats. Cal recordar que els resultats no són immediats, i que passats els 14 dies cal esperar els 8-10 on poden manifestar-se situacions greus. 

I polítiques de tests massius com a Corea del Sud, són recomanables?
És una altra estratègia vàlida: si a Mataró som 125.000 habitants, els hi fem la prova i confinem els positius, els altres poden seguir amb l'activitat i aplanes segur la transmissió. Les dues maneres, o una mixta, són vàlides.

Què hem de fer per prevenir-nos del contagi?
Sobretot, seguir una higiene de mans estricte. Si estàs en contacte amb el producte en alguna zona que hagis tocat i et toques la cara o els ulls, pots contagiar-te. Cal tenir en compte que la tasa de transmissió de la grip és d'1.2, i del coronavirus de 3.5. Si això ho fem exponencial, imagina't. Cal mantenir la distància de seguretat per evitar que les microgotes que treiem quan parlem puguin tocar-nos. Per això les mascaretes en persones amb el virus són clau, per evitar que contagiïn a altres.

I si sortim a comprar, què hem de fer?
La mascareta mai resta, tot i que si mantenim la distància de metre i mig no és imprescindible. Passa el mateix amb els guants. Ofereixen falsa sensació de seguretat: com que porto guants ho toco tot i no em rento les mans. Després em toco la cara i podem acabar amb el virus. El covid-19 aguanta tres dies en la goma dels guants. Posar-te'ls, entrar al supermercat i llençar-los un cop has comprat és raonable, però la millor fórmula és netejar-se les mans amb freqüència.

Cal fer-ho amb solucions alcohòliques?
A l'Hospital ho fem perquè tenim accés, però no és més efectiu que l'aigua i sabó. Això sí, rentar les mans bé suposa mínim 30 segons.

Hi ha qui diu que ens treiem la roba quan entrem.
és una mica exegerat pensar que tindràs el virus a la sola de la sabata, l'agafaràs per allà i et posaràs la mà a la cara. El millor és ser raonable: et desvesteixes, poses la roba a rentar i et rentes les mans.

I si rebem paquets per missatgeria?
Agafes el paquet, l'obres, treus el contingut sense tocar-lo massa, llences la bossa i caixa a la brossa i et rentes les mans. La clau està en la higiene de mans.

Com es conviu a casa amb una persona amb positiu per covid-19?
Ser més estricte amb les recomanacions: mantenir superfícies netes, usar banys separats si es pot i dormir en habitacions separades; si has d'estar més a prop de metre i mig de la persona infectada, qui té el virus que porti mascareta. També ser més freqüents en la higiene de mans, tenir estris separats...

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive