Una aula a Mataró. Foto. R. G.
Una aula a Mataró. Foto. R. G.

On portem els nostres fills?

Des d’aquest febrer les escoles de primària i centres de secundària ofereixen jornades de Portes Obertes a les famílies que han d’escollir escola

Un dels trets que identifiquen i marquen l’experiència de ser mare i pare és escollir escola per als fills i filles. Una decisió que per a moltes famílies resulta transcendental i va acompanyada de força neguits i, fins i tot, estrès. La necessitat d’encertar és gran, ja que el centre que s’esculli serà la segona llar de l’infant durant molts anys, marcarà tot el seu procés educatiu i també determinarà bona part del seu primer cercle d’amistats.

En l’aposta per una o altra escola o institut hi entren en joc molts aspectes diferents. El projecte educatiu que presentin, que cada cop té més pes ja que els centres s’esforcen en “singularitzar-se”, ser innovadors i trencar amb les normes pedagògiques tradicionals, és vital, però també es tenen en consideració el tipus d’alumnat –quelcom molt més important del que moltes famílies reconeixen en públic- l’estat de les instal·lacions o, en especial, la ubicació.

Les jornades de portes obertes, que a Mataró han començat aquest mes de febrer i que s’allargaran durant les properes setmanes, han guanyat en importància en els darrers anys. El criteri de portar el fill o filla a l’escola més propera a casa, malgrat que segueix sent molt important, ja no és pas l’únic que tenen en compte les famílies. El sistema de zona única que regeix a la ciutat des de la present dècada, que permet triar escola o institut sense cap limitació de caràcter geogràfic, fa que qualsevol escola estigui a l’abast, sempre i quan es disposi dels mitjans perquè l’alumne s’hi desplaci a diari.

DytaKcAWkAE2WNXDavant d’això, la tria d’escola ha entrat en una lògica gairebé de mercat, on els centres competeixen entre si per oferir la seva millor imatge respecte a la seva “competència” i atreure el major nombre possible de famílies. Perquè d’això en depèn el seu futur; una escola que perdi alumnes, o que tan sols convoqui els de famílies de perfil socioeconòmic baix, corre riscos de devaluar-se i, a mig termini, convertir-se en un centre segregat o bé perdre línies per manca de demanda i veure’s abocat a la desaparició. En canvi, aquelles escoles que aconsegueixen crear una bona imatge de marca, generant una percepció positiva, són capaces d’atreure alumnat d’arreu de la ciutat i fer que les seves places siguin les més preuades. Una situació que no agrada pas a tota la comunitat educativa, però que avui és així i a la qual s’han hagut d’adaptar totes les escoles de primària i instituts, ja siguin públics o concertats.

En les propers pàgines oferim tota la informació necessària sobre les jornades de portes obertes a escoles i instituts de la ciutat, amb un mapa per ubicar tots els centres i un calendari amb cada una de les sessions. També hi trobareu la informació necessària per quan arribi el moment de les preinscripcions a P3 i a 1r d’ESO i les novetats respecte als criteris de puntuació. Alhora, reflexionem sobre el model de zona única i sobre el combat contra la segregació escolar, un dels grans problemes del sistema educatiu a Mataró i al país.


Canvis en els criteris de prioritat en les preinscripcions

El Govern ha acordat modificar el Decret 75/2007 d'admissió d'alumnat per eliminar la puntuació complementària en l'admissió a un centre públic per a aquells alumnes amb pare, mare, tutor o germà que hagin estat escolaritzats allà o per malaltia crònica que afecta el sistema digestiu, endocrí o metabòlic, inclosa la celiaquia. Aquesta modificació de la normativa decidida en Consell Executiu té per objectiu "afavorir la igualtat" en l'accés al sistema educatiu i, segons ha assegurat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ja s'aplicarà en la preinscripció escolar per al curs que ve que es posarà en marxa a finals de març. Segons el Departament d'Educació, l'escolaritat ha de ser "equilibrada" i el fet de donar puntuació extra en aquests casos "va en contra de l'equitat i la igualtat". A més, el departament assenyala que actualment els menjadors escolars tenen menús específics per als afectats per malalties digestives, de manera que la puntuació complementària ja no seria necessària.

S’elimina la puntuació complementària per als alumnes amb malaltia crònica del sistema digestiu, i tampoc es puntuarà extra els infants amb pares que van ser exalumnes del centre

Segons el Govern, aquesta mesura respon a la voluntat de "millorar el sistema educatiu com a interès general" i matisen que cal "tenir en compte les necessitats detectades en l'alumnat" per poder "lluitar contra la segregació escolar". Així, assenyalen que l'actuació s'emmarca "en el règim de millora de la qualitat normativa i dels principis de bona regulació" impulsats pel Departament.

 


El calendari

  • En l’àmbit de l’educació infantil de segon cicle, primària, i educació secundària obligatòria, la previsió és que la preinscripció es realitzi del 29 de març al 9 d’abril.
  • El Batxillerat serà la primera quinzena de maig
  • La formació professional, arts plàstiques i disseny, la segona quinzena de maig.

 

 

 

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive