Foment Mataroní
Notícies relacionades
Foment Mataroní

Objectiu: que el Foment sigui el segon teatre de Mataró

L’Ajuntament i l’entitat busquen vies per reformar el recinte i convertir-lo en l’espai escènic de mig format que necessita la ciutat

El Foment Mataroní és ideal per convertir-se en l’anhelat segon teatre de Mataró. La ubicació privilegiada al carrer Nou, al cor de la ciutat, amb accés a peu pla; i la capacitat, actualment més de 400 persones assegudes, un “mig format” que no té cap altre espai escènic a la ciutat i que es troba molt a faltar en la programació teatral, musical i de tota mena d’espectacles i esdeveniments culturals. L’Ajuntament i el Foment mantenen converses per trobar vies de cara a fer-ho possible, però es tracta d’un projecte totalment a les beceroles, ja que és complex i costós.

"Busquem fórmules perquè l'Ajuntament pugui intervenir-hi sense que el Foment perdi pes com a entitat" (Xesco Gomar)

Per començar, la sala no és pas municipal, sinó que pertany al Foment Mataroní. “Hauríem de buscar fórmules que possibilitessin la intervenció de l’administració municipal a l’espai, sense que aquest deixés de ser també del Foment”, explica el regidor de Cultura, Xesco Gomar. En tot cas, el Foment Mataroní sempre ha fet gala d’una vocació de servei públic i que, de fet, té un conveni amb l’Ajuntament per cedir l’espai per a programació cultural del consistori. El problema és que actualment la sala no pot acollir cap d’aquestes propostes, excepte la projecció de pel·lícules, perquè no compleix amb la normativa en àmbits com la seguretat, l’accessiblitat o la insonorització. Per això el Foment s'ha vist obligar a reubicar aquestes activitats en altres sales i espais de la ciutat. 

L’Ajuntament ha fet un estudi per analitzar la situació de l’equipament, que resol, bàsicament, que caldria fer una sala nova, mantenint la façana i l’estructura de l’edifici. Un projecte que requeriria d’una inversió molt important. “El camí serà llarg, però és més curt i menys costós arreglar un equipament ja existent que construir un teatre nou, que se’ns aniria a 12 o 15 milions d’euros, quelcom inassumible ara mateix”, resol el regidor de Cultura.

Foment Mataroni Cine Historic 05

Interior del Foment Mataroní, que caldria reformar completament

El Foment completaria el mapa d'espais escènics format pel Monumental, Can Gasol i el teatre del Cafè Nou

Comptar amb el Foment Mataroní reconvertit en un espai escènic modern i adequat a totes les normatives seria un pas endavant molt important per Mataró, ja que és una peça que actualment li manca al mapa d’equipaments culturals, que complementaria el teatre Monumental com a sala de gran format, i Can Gasol o el teatre del Cafè Nou com a sales petites. Un teatre-auditori polivalent per a 300 o 400 persones donaria molt de joc, tal i com reconeix Gomar: “Disposaríem de tots els formats necessaris per a qualsevol tipus d’activitat que volgués fer el món associatiu, cultural i empresarial de Mataró”.

Des del Foment mataroní es mostren molt prudents i prefereixen de moment no entrar a valorar la situació, més enllà de mostrar-se “totalment oberts al diàleg” i celebrar l’interès municipal en l’equipament. “Tant de bo el Foment pugui durar 100 anys més”, expliquen des de l’entitat sense ànim de lucre, fundada l’any 1904 i que està al servei de la cultura de Mataró, programant activitats i cursos de diferents àmbits. L’actual teatre, que caldria reformar completament, data de 1971, i es va construir on hi havia hagut l’antic Teatre Principal, que data de 1832 i del qual se’n conserva la façana.

Arxivat a:

Comentaris (13)

Marc Hirschi Fa 4 dies
Dedueixo dels comentaris publicats que pel fet de ser veí del Foment no només tens dret a fer prohibir les seves activitats sinó que també pots acreditar una nul·la comprensió lectora. No llegiu que si s'arriba a un acord hi haurà una reforma? Quan es reformi i s'insonoritzi... quina tonteria direu?
Francesc Fa 4 dies
Transmet masses vibracions als veÏs que vivim al costat. Em parlat amb l´ajuntament despres de demostrar amb tots els gatos a carrec nostre que MOLESTEN I MOLT als veÏns degut a que les parets son comunitaries. NO CUMPLEIX LES MESURES DE SONORITZACIÓ E INSONORITZACIÓ per aquest ús. ES MOLT INDIGNANT VEURE AQUESTA NOTICIA.
Francesc Fa 4 dies
Es indignant. Nosaltres vivim paret amb paret. El FOMENT MATARONÍ, es un edifici antic, i les instal-lacións son molt deficients, tant de sonorització, com de insonorització. La teulada, que es veu des de casa, esta tots feta pols, i es d´URALITA amb AMIANTO 100%. Nosaltres des de casa sentim tots els salts que es fan a l´escenari, ja que la paret que sempara el cinema de la casa es comunitaria. Em avisat per activa i per pasiva... NO AL TEATRE DEL FOMENT MATARONI.
Mataronet Fa 7 dies
Han cerrado la herreria de la calle Cami Ral por ruidos y molestias a los vecinitos y este local, mucho peor, se lo quedan para hacer sus cosas. Si no cumple las condiciones, se cierra y basta.
roberto rodrigo Fa 8 dies
Pareceser que en este estado liberal si tienes un negocio privado y te va bien te quedas los beneficios y a vivir pero si te va mal que venga el sector público a salvarte y a asumir los costes, y después nos quejamos pq los centroeuropeos nos ven como ......
Maria Carme Fa 8 dies
Si l'ajuntament, amb diners de tots, el vol rehabilitar, el primer que ha de fer es fer-lo nou, perque esta tant mal construit que transmet tots els sorolls i vibracions del escenari a tots els veins que viuen als costats i al darrera, que per això s'ha hagut de tancar. No es pot mirar de reflotar un teatre així sense que compleixi totes les mesures exigibles a qualsevol altre local en termes de sorolls, sostres de amiant, vibracions de la estructura compartides amb els veins, etc.etc.
Bruc Fa 8 dies
Bon idea. La Sala Cabanyes també és de format mitjà.
Iván G Fa 9 dies
Els qui parleu malament del foment no us estimeu Mataró.
XXX Fa 9 dies
Després han deixat perdre nombrosos teatres i molt més macos.....
Mataronet Fa 9 dies
A Mataró com a capital del Maresme li correspon un Teatre Auditori nou de entre 1000 i 2000 espectadors, per a espectacles de gran format. Tot el que no sigui aixó es posar pedaços.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive