L'ambient nadalenc ja fa ressò entre els ciutadans mataronins i la tradició torna a infiltrar-se harmònicament entre les llars i els carrers de la ciutat. Pessebres, avets i l'emblemàtic caga-tió donaran a l'ambient casolà un aire d'unitat familiar. Però el Nadal no només es viu a l'esfera privada, sinó que també es respira amb intensitat als carrers de Mataró, que aquests dies experimenten força canvis en la seva decoració. La il·luminació dels carrers és un d'aquests canvis més evidents a la ciutat.
La il·luminació dels eixos comercials que és fa possible gràcies a l'esforç d'alguns comerciants que hi col·laboren aportant matèria econòmica pròpia i de la Unió de Botiguers. Tot i això, en el rerefons de l’enllumenat hi ha un seguit d’aspectes als quals molt sovint no es fan menció. Així, el secretari general de la Unió de Botiguers Josep Filbà adverteix que cada any es fa més complicat establir un sistema d'il·luminació nadalenca a la ciutat. Per una banda, Filbà assegura que la manca de suport per part de l'Ajuntament de Mataró dificulta les tasques operatives i de muntatge. "Si l'Ajuntament de Mataró fa una aposta pels llums de Nadal, aquests gaudiran de continuïtat, sinó, malauradament tindran els dies comptats", valora. D'altra banda, el mateix Filbà critica que els comerciants de les diverses botigues no estan per la labor ja que la seva col·laboració econòmica per potenciar l'enllumenat s'ha retallat en els darrers anys. Aquesta minvada que té com a causa principal la crisis econòmica, i a Mataró es plasma en xifres i estadístiques: la capital maresmenca actualment només compta amb dotze carrers il·luminats en comparació dels trenta-sis que n’hi havia en el 2006. Batlle, Benneton o Calzedonia són algunes de les botigues que han col·laborat econòmicament per fer possible que els carrers comercials tinguin bona presència nadalenca i donin una imatge alegre a la ciutat que actuï també com a reclam comercial. "Hem de ser solidaris, si no aportem el nostre gra de sorra aquesta tradició es perdrà" , afirma el responsable de la botiga Batlle. El propietari de la botiga Pinmat i president de la Unió de Botiguers, Jordi Vallcorba confirma la retallada en la col·laboració dels comerços a l’hora de posar les llums de Nadal. Però assegura que “gràcies a l’esforç s’ha aconseguit tornar a donar vida i llum a Mataró per aquestes dates”.
Leds per il·luminar els carrers
Estrelles, mitges llunes i arbres de Nadal són les figures que donen forma i color a la il·luminació dels carrers de Mataró. Una il·luminació que ha substituït les clàssiques i convencionals bombetes d'energia elèctrica per implantar una nova tecnologia de llum: la tecnologia LED. Aquesta tècnica d’il·luminació ja fa dos anys que es fa servir a la ciutat i que funciona amb un sofisticat sistema de rellotgeria activa el funcionament de les llums quan arriba la foscor nocturna. En l’enllumenat de Nadal, s’ha prioritzat la presència de la llum blanc, tot i que pot anar variant al voltant dels colors que es considerin oportuns gràcies al ventall de possibilitats decoratives que ofereix el LED.
En matèria decorativa cal destacar també iniciatives originals com la del carrer de Santa Maria, que s’ha diferenciat tot fent una aposta personal per l'il·luminació basada en el reciclatge. Gràcies al local "El Taller" situat en el carrer de la Coma on es realitzen diferents activitats artesanals, els botiguers del carrer de Santa Maria han pogut enlluernar amb un to vermellós i aprofitant productes reutilitzables el seu antic exterior. El botiguer de 'Cafes Manigua' comenta que s'han decantat per aquesta iniciativa per ensenyar una mirada diferent. “Volíem contribuir per il·luminar el nostre carrer i ja que l'Ajuntament no ens ha donat cap ajuda ens hem espavilat perquè no volíem un carrer mort”, afirma. I és que amb tot això, no només els carrers han patit un agradable canvi d’imatge en motiu de les festes de Nadal, sinó que els diferents comerços també s’han sumat a la iniciativa decorant l’interior dels seus establiments de manera original. L'empresa d'escaparatisme Materia Impar s’ha encarregat de decorar alguns dels comerços del centre. Segons explica el responsable de Materia Impar Jordi Bonnemaison, la funció d’aquesta decoració d’aparadors és la d’aportar il·lusió i color a la ciutat, i contribuir també a atreure més clients.. Precisament aquest és un dels aspectes més cridaners del carrer Santa Maria ja que en cada aparador es pot veure un titella gegant que decora la visualització interior de les botigues. Bonnemeison, d’altra banda, també s’ha encarregat de la decoració de l’aparador de les oficines de Capgròs al carrer Sant Benet.
Il·luminació de Nadal
Comentaris