URBANISME
P.: Creus que s'ha perdut l'esperit inicial de Pumsa?
J.M.: Absolutament. Pumsa és un cavall desbocat que especula clarament.
P.: Els Ajuntaments s'estan finançant amb el sòl? És una competència deslleial això?
J.M.: La construcció és un dels principals ingressos i en el cas de Mataró tenim una societat que ha anat generant patrimoni per posar-lo al servei de la maquinària de l'Ajuntament. I d'això se'n diu especular. Comprant el sòl el més barat possible i venent-lo el més car possible. En comptes de vendre al millor postor es podrien haver dedicat a fer vivendes de protecció oficial i de lloguer, que en aquest sentit estem a la cua de Catalunya.
R.R.: Si CiU renuncia a PUMSA quines despeses pensa retallar?
J.M.: El primer que farem serà portar l'austeritat a aquest ajuntament i eliminar despeses sumptuàries que s'han de retallar. Per exemple la nova TDT pública, que per mi és un nyap absolut, igual que el butlletí municipal.
P.: La ràdio Mataró, no?
J.M.: No, perquè aquest és el model que ha defensat CiU i que ha arrelat molt bé dins el teixit associatiu de la ciutat.
CULTURA
P.: La ciutat necessita un plantejament cultural innovador?
J.M.: Fonamentalment es necessita valentia, creativitat i ganes de treballar. La gestió dels darrers anys a Cultura clamen el cel perquè no només s'ha espatllat el que funcionava sinó que no hem fet absolutament res. La prova d'aquest fracàs és l'exposició que han muntat que és tot el que no han fet durant aquest mandat. CiU proposa donar la veu a la societat civil, muntar un Patronat que estigui al servei de les entitats que fan cultura, crear una ciutat de les arts a l'escorxador perquè tots els artistes tinguin un lloc per a treballar-hi, amb un espai permanent d'exposicions i tenir una política de salvaguarda del nostre patrimoni. Cada vegada que veig com està Santa Maria, per exemple, em fa vergonya.
P.: El patrimoni necessita un replantejament seriós?
J.M.: El blindatge està fet, perquè hi ha un catàleg. Però s'ha de revisar de cap a peus per si hi ha coses que no hi són i s'han d'afegir o coses que caldria reconsiderar. Però el patrimoni no és per tenir-lo aturat com ha estat Can Marfà que està caient a trossos. El patrimoni s'ha de cuidar. I s'ha d'explicar què és el que tenim i què val la pena conservar. La majoria de gent no sap què és la sala de juntes de la Capella dels Dolors, per exemple. Escolti'm, què és això?
MODEL DE GESTIÓ
P.: Deia en Manel Cuyàs que la percepció que té el ciutadà és que l'Ajuntament té molt engreixada la maquinària recaptativa i en canvi l'apartat dels serveis el té més rovellat.
J.M.: Estem davant d'una administració que veu el ciutadà, especialment l'empresari o el conductor, gairebé com un delinqüent a qui el pot anar a atacar directament. És a dir, tothom que porta una matrícula o té un Nif d'entrada és algú qui s'ha de vigilar i controlar i això està ofegant la capacitat de creació i promoció empresarial a la ciutat. La gent s'ha de defensar d'accions com el vehicle que fa fotografies quan el 20% d'accions que fa són fora del circuït del Mataró Bus. La gent té la sensació que hi ha una doble vara de mesurar. Si un ciutadà té alguna cosa catalogada i és d'un ciutadà no es pot moure, però si a l'Ajuntament li convé descataloga o requalifica.
R.R..: Quins són els principis del model de ciutat que el diferencien del PSC?
J.M.: Nosaltres volem un ajuntment que lideri la ciutat a nivell empresarial, artístic, a nivell de relacions amb la comarca, a nivell humà. Tenim una societat intervinguda i anestesiada. Hi ha associacions segrestades pel pressupost municipal, per culpa d'un ajuntament que genera dependència i gairebé diria esclavisme des del punt de vista polític. Mataró necessita un canvi perquè hi ha massa vicis.
-
Comentaris