Dilluns dia 14 va morir als 74 anys Sheriffo Jarju. gran referent de la comunitat centre-africana a Mataró durant més de quatre dècades. Jarju era un home molt estimat, que es va implicar en el moviment social, veïnal i sindical de la capital del Maresme des que hi va arribar. La Covid-19 ha posat punt final a la vida de qui sovint es presentava com “el primer negre del Maresme”. No va ser el primer però sí pioner en involucrar-se socialment i el seu destí vital va ser ser pioner en molts àmbits.
Les mostres de record i solidaritat pel traspàs de Jarju han estat múltiples a través de Twitter durant les últimes hores.
Lamentem la mort de Sheriff Jarju que va morir ahir. Membre històric del Consell Municipal de Solidaritat, Cooperació i Convivència implicat en moviments socials, veïnals i pels drets dels immigrants en entitats com Jama Kafo, Oudiodial, Mezjid Bilal i Yunus i l'AV El Palau. DEP pic.twitter.com/cqVc0NbM02
— Ajuntament de Mataró (@matarocat) September 15, 2020
Una persona molt implicada a la vida social i els moviments de Mataró
La trajectòria de Sheriffo Jarju a la ciutat on va arribar, es va establir i va crear vincles d’amistat, militància, lluita i família s’explica per la seva extraordinària bonhomia, que combinava un fer persistent en defensa dels necessitats i un tracte afable i proper amb tothom. Sempre al costat de la Loli, la seva gran companya de viatge, i implicat en moviments com les associacions de veïns del Palau, les lluites per la sanitat pública i els drets socials o la correspondència entre entitats i moviments diversos. Jarju era l’actitud de mà estesa i portes obertes per entendre la ciutat mestissa i treballadora, que no renuncia a l’amor ni la cultura del seu lloc en origen com manera de vehicular el seu compromís amb la terra d’acollida. En temps de frontismes i sempre contra la xenofòbia, l’exemple i la veu de Jarju eren fermes i inequívoques.
La importància de Jama Kafo
Bona part de la trajectòria social de Jarju té relació amb Jama Kafo, l’entitat de la que ha estat alma mater. Jama Kafo “l’associació del poble” que vol dir, en llengua mandinga. “ajuda mútua”, Al voltant de l’impuls i el lideratge de Sheriffo Jarju aquesta associació i la seva germana femenina Musu Kafo es van convertir en estilets de la defensa dels drets de les persones migrades.
Sempre va mantenir el vincle amb la seva terra d'origen, a la que tornava i que s'estimava dualment juntament amb Mataró
La importància que ha tingut Jama Kafo per les comunitats de provinents del Senegal o Gàmbia i contra l’explotació laboral a la que, sovint, s’havien d’enfrontar, les persones d’aquesta comunitat és de gran rellevància històrica. Seves són lluites pels drets de treballadors, iniciatives de solidaritat i vincle amb el Senegal, iniciatives benèfiques per dotar de millors serveis sanitaris els països africans o la perseverança legal contra partits i actituds racistes com va ser la campanya electoral de 2011, per la que Plataforma per Catalunya (avui integrada a Vox) va acabar essent condemnada.
Sheriffo Jarju era un negre orgullós de ser-ho, a qui per contrast cromàtic entre corpulència i tendresa, entre força i calidesa, se li dibuixava un somriure únic i sincer, impossible de dissociar dels últims 40 anys de la ciutat. Un capgròs negre de cap a peus.
Comentaris (7)