El feminisme mataroní ha perdut una de les seves referents més actives i veteranes. Dimecres 6 va morir als 83 anys d’edat Lea Cornellana Canyelles. La seva era una presència fixa en diferents entitats, mogudes i convocatòries de la ciutat. Fundadora de Teixit de Dones i Dones Reporteres, a més de participar del moviment veïnal, social i polític de Mataró.
Lea Cornellana ha estat una persona implicada en la vida social, cívica i política de Mataró. Implicada en la lluita antifranquista, va implicar-se en associacions de diferent tipus. Sanitària jubilada després d’exercir a Sant Joan de Déu (i activista mobilitzada per la sanitat pública) ha estat un dels grans referents del moviment feminista dels darrers lustres a la ciutat de Mataró.
Lea Cornellana va fundar Teixit de Dones, l’entitat unitària independentista encarregada de promoure les mobilitzacions del 8M o les convocatòries contra la violència masclista cada dia 25 de mes a les portes de l'Ajuntament. També en aquest entorn va promoure i era membre del col·lectiu de ‘Dones Reporteres’, un grup amb programa a Mataró Ràdio i bloc propi que duien a terme vocacionalment, després de participar d’un primer taller de ràdio, centenars de programes abordant diferents realitats i problemàtiques locals i globals sempre amb el que ella definia com “les ulleres liles per veure el món”. Era crítica amb les renúncies del feminisme en el relat de la recuperació de la democràcia.
La nostra companya Lea Cornellana ens ha deixat avui.
— Teixit de Dones Mataro 🌍♀️ (@teixitdonesMt) April 7, 2022
Dona compromesa i lluitadora pels drets de totes les dones, la sanitat i l'educació pública, universal i de qualitat.
El seu exemple guia les nostres accions.
Adeu Lea. Et trobarem molt a faltar✊🏽💜
Vetlla: Tanatori #Mataró pic.twitter.com/kTx6Zh18gR
Les seves companyes de Teixit de Dones se n’han despedit en un tuit que la descriu com a “dona compromesa i lluitadora pels drets de totes les dones, la sanitat i l'educació pública, universal i de qualitat” i asseguren que “El seu exemple guia les nostres accions”.
Cornellana també era membre d’entitats com el Grup de Suport a les dones de Matagalpa, en sintonia amb aquest col·lectiu de Nicaragua o amb l’Associació de Residents i Famílies de la Residència de Sant Josep, un grup pioner amb més d’un lustre d’història. Més enllà de la lluita, era una fixa de les diferents cites festives, culturals i tradicionals del calendari mataroní.
Comentaris (1)