El món de la discapacitat diu prou a les llistes d’espera
El món de la discapacitat diu prou a les llistes d’espera

El món de la discapacitat diu prou a les llistes d’espera

La Fundació el Maresme, amb el suport de tots els grups polítics, exigeix a la Generalitat solucions a la manca de residències

Actualment, més 3.400 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l'espera d'una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llista que - en determinats casos - arriba a demores de fins a 15 o 20 anys. Que és una situació insostenible és una evidència, que el col·lectiu ha dit prou és la novetat. Ja n’hi ha prou: prou de llistes d’esera, clamen. En motiu del 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual, la Fundació el Maresme va sortir al carrer a Mataró amb el lema #STOPLlistesEspera per sensibilitzar l’opinió pública sobre les principals preocupacions del col·lectiu, enguany, llistes d’espera en serveis d’habitatge i atenció diürna, així com reivindicar el seu dret a tenir i dur a terme un projecte de vida independent.

74 famílies esperant a Mataró

Gabriel Cañete, referent del Servei d’Acolliment Residencial de la Fundació el Maresme, assegura que actualment l’entitat té comptabilitzades “74 famílies de l’Entitat - 51 de caràcter urgent-, que esperen una plaça residencial per als seus fills i filles amb disCapacitat quan hi ha residències tancades”. Des del passat mes de setembre, la Fundació el Maresme compta amb dues noves llars-residència a l’Avinguda Gatassa -la Llar-residència Iluro i la Llar-residència Alarona-, que estan a punt per entrar-hi a viure, que permeten acollir 12 persones cadascuna i l’entitat no disposa dels concerts necessaris per activar-les.

L’entitat també alerta que moltes famílies del Maresme no tenen accés a serveis d’atenció diürna quan ho necessiten. “Les famílies ho viuen com una limitació important per al projecte d’emancipació dels seus fills i filles. Per a nosaltres és molt important”, afegeix Cañete.

Acció de la Fundació a la Riera de Mataró

Acció de la Fundació a la Riera de Mataró

Són dades oficials

Actualment, i segons dades pròpies de la Generalitat, prop de 3.500 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. Una llarga llista d’espera que, en alguns casos, arriba a demores de més de 15 anys. En aquest sentit, el sistema d’assignació de places que van quedant vacants o que es van creant cada any, i la falta d’informació sobre els criteris que se segueixen per a adjudicar-les i ocupar-les, causa una gran incertesa i preocupació a les persones i famílies del col·lectiu.

D’altra banda, els serveis d’atenció diürna, fonamentals pel desenvolupament personal de gran part del col·lectiu, acumulen a més de 1.000 persones a l’espera d’accedir-hi. Tampoc podem passar per alt la delicada situació dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç.

Un reforç dels pressupostos

Per una societat més inclusiva, més compromesa i més solidària on tota la ciutadania hi tinguem cabuda amb els mateixos drets i deures, Albert Vidal, director general de la Fundació el Maresme reclama a la Generalitat “que en els pressupostos 2022 contemplin els recursos necessaris per eliminar llistes d’espera”. “

Fa anys que el sector de la discapacitat intel·lectual reclama posar fi amb urgència a aquesta situació que, no només es manté en el temps, sinó que va en augment a mesura que passen els mesos. Tanmateix, no hem d’oblidar, però, que, si volem ser una societat realment inclusiva, hem de ser capaços de fer efectiu el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a dur a terme el seu propi projecte de vida, donant-los oportunitats reals tenint en compte les seves necessitats, així com les barreres econòmiques a les quals han de fer front, fruit, en la majoria de casos, de les dificultats per accedir al mercat laboral.

L'alcalde i els portaveus, amb la Fundació Maresme

L'alcalde i els portaveus, amb la Fundació Maresme

L’acte reivindicatiu va comptar amb la presència de l’alcalde i la resta de portaveus municipals.  Més enllà de la vessant reivindicativa, enguany, la Fundació el Maresme va mantenir el tarannà lúdic de la jornada recuperant la paradeta d’artesania i productes inclusius al centre de Mataró i, per segon any consecutiu, ha tornat a despertar i guarnir el centre de la Mataró amb globus de colors i missatges sensibilitzadors sobre el lema de la campanya.

 

Arxivat a:

Comentaris (4)

Yo Fa 1 mes
Totalmente de acuerdo, Miro. Dejar ya de invertir tanto en el proces que no vais a llegar a ninguna parte
El que ya no vota a ningún político Fa 1 mes
Miro, tienes toda la razón estás personas no le importa a los políticos.
Antoni no publicar las mevas dadas Fa 1 mes
Con tal de sortir a la foto el que sigui necesari pero no ajudan al poble, fen carril bici gastant els sentims a aquest carril i envolican el poble aexo no cal dons son criticats pero tenir familias sense medis de vida i aexo no dona vots pobre alcalde es quedara fora a las properas votaçions
Miro Fa 1 mes
Prefereixen destinar els diners al procés, a veure si el teniu en compte que estan per aquestes coses pensant solament en ells i no en les coses importants i prioritàries de la gent.
Jose Fa 1 mes
El proces es mes important que aixo

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive