-
-

capgros.com

Més expectació que propostes concretes per sortir de la crisi

El debat electoral organitzat pel Tot Mataró i Capgròs per confrontar els models econòmics de les candidatures omple a vessar la Sala Cabanyes

L’expectació ciutadana era enorme davant la celebració del primer gran debat electoral a la ciutat, promogut pel Tot Mataró i Capgròs ahir dimecres a Sala Cabanyes per conèixer les propostes en matèria econòmica dels diferents partits. Prop de 400 persones van omplir a vessar el teatre per escoltar quina resposta donaria cada candidat a la pregunta de la nit: com sortirà Mataró de la crisi? Els assistents van marxar amb una única resposta clara: no existeix una vareta màgica que serveixi per trencar amb l’actual situació econòmica, o com a mínim no la té cap de les formacions presents en el debat. Els candidats del PSC, CiU, PP, ERC, ICV-EUiA i la CUP (els sis partits que compten amb representació a l’Ajuntament) van optar majoritàriament per propostes de caire generalista, poc concretes, que van donar peu curiosament a més moments de consens que no pas de confrontació. El mar com a eix vertebrador de l’economia local, la reindustrialització de la ciutat i la dignificació dels seus polígons, l’aposta per la innovació i per l’economia verda, el suport a l’emprenedoria i la reactivació del petit i mitjà comerç urbà davant l’arribada del Corte Inglés van ser algunes de les receptes més escoltades durant el debat, conduït pel periodista Oriol Burgada.

El combat contra l’atur
El primer bloc del debat va buscar fórmules per generar ocupació a la ciutat. L’alcaldable del PSC, Joan Antoni Baron, va reconèixer que tenen “alguna responsabilitat” en les elevades xifres d’atur que pateix la ciutat després de 32 anys de govern socialista. Però va assegurar que la ocupació és la seva “principal prioritat” i que la innovació “ha d’empeltar tota l’economia de la ciutat”. Joan Mora (CiU) va reclamar unitat de tots els partits per “no perdre cap oportunitat” que sorgeixi en l’àmbit econòmic i empresarial. En aquest sentit, va alabar la idea proposada per Francesc Teixidó (ERC) de promoure un concurs nacional d’emprenedors. El candidat republicà també va apuntar a la necessitat de combatre l’alt fracàs escolar que es registra a la ciutat. Des del PP, Jose Manuel López va criticar l’estat de “deixadesa” dels polígons industrials. “Així és impossible que cap empresa vulgui venir a la ciutat”, va afegir. Tant Esteve Martínez (ICV-EUiA) com Xavier Safont-Tria (CUP) van coincidir en l’aposta pel cooperativisme i l’economia verda com a sectors i fórmules per generar ocupació.

Petit i gran comerç
L’arribada del Corte Inglés i els efectes que tindrà en el petit i mitjà comerç urbà va centrar el segon bloc del debat. Va ser un dels pocs moments d’enganxada entre Mora i Baron. El primer va criticar el govern municipal per haver impedit que “tots els partits treballessin plegats”, cosa que hauria causat l’endarreriment de la locomotora comercial. L’actual alcalde va retreure-li indirectament la manca de suport a l’arribada del Corte Inglés. “Les hemeroteques i les actes del Ple són concloents a l’hora d’indicar qui hi està a favor o en contra”, va dir, sense mencionar CiU. Tots els candidats, en qualsevol cas, van voler deixar clar el seu suport explícit a l’operadora comercial, excepte Safont-Tria, que considera que els 1000 llocs de treball promesos poden anar “en perjudici d’altres comerços que tancaran”.

El Corte Inglés suposarà, segons la resta de candidats un estímul per a l’oferta comercial de la ciutat. “Ha de ser una oportunitat, no una amenaça”, va resoldre Jose Manuel López, que va reclamar que “el que passa al Mataró Parc també passi al centre de la ciutat”. Totes les veus van coincidir en afirmar que cal potenciar els actuals eixos comercials, especialment a través de la reurbanització dels entorns de la futura locomotora comercial, i també es van mostrar en contra de la liberalització dels horaris comercials, ja que pot anar en contra dels interessos del petit comerç.

Els atractius de Mataró
El tercer bloc va reclamar als candidats que exposessin com fer de Mataró una ciutat més atractiva per als visitants. La necessitat de promoure els elements singulars i diferenciadors de la capital del Maresme respecte a altres ciutats del país va portar els ponents a parlar especialment del mar i el projecte Mataró Marítim com un dels principals eixos en aquest àmbit. En aquest sentit, el candidat de CiU va lamentar que el Mataró Marítim hagi estat “parat” durant quatre anys i que el Port de Mataró “no hagi exercit el lideratge que hauria pogut”. Baron li va respondre que l’impuls del TecnoCampus ha centrat tots els esforços i recursos de la legislatura. “Ara sí és l’hora del Mataró Marítim”, va afegir. Mora i Baron també es van discutir pel festival Shakespeare –CiU és més favorable a eliminar-lo i el PSC a mantenir-lo amb retocs- mentre que des d’altres formacions van compartir propostes com posar en valor el patrimoni arquitectònic local o l’aposta per un calendari de fires més potent.

La multitudinària assistència va certificar l’èxit de l’aposta dels mitjans privats de la ciutat, Capgròs i el Tot Mataró, units per primer cop per organitzar un debat. L’acte també va ser possible gràcies a Costa Descans, Plot Disseny, Imagina’t-ho en Foto i Sala Cabanyes.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive