Mentre hi hagi peles és el títol del musical basat en cançons de La Trinca que es presenta aquest diumenge, dia 3, a la Sala Cabañes. Però la proposta va molt més enllà d’una simple obra teatral. La impulsa Primera Fila, un programa comunitari d’intervenció educativa del Centre de Formació i Prevenció, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties mentals i potenciar la seva inserció en la societat. Fa dos anys que els responsables del programa treballen en aquest musical des de fa ja més de 2 anys. Un procés complicat, ple de reptes i de dificultats però que ha arribat a bon port i que es culmina aquest diumenge a l’escenari de Sala Cabañes.
La sinopsi de l’espectacle presenta a la Mercè i en Martí, dos venedors d’una parada de Fruita i Verdures d’un mercat setmanal. Un dia reben la citació per presentar-se al despatx del Notari Firmado, que els informa que són hereus de la immensa fortuna del Baró de Bidet. Només hi ha una conidció: el Baró va plantejar un enigma fins ara no resolt i que és condició indispensable per quedar-se amb el seu patrimoni. Els dos protagonistes es posen en marxa i viatgen fins a París, poble natal del Baró. Acabarn a dalt de la Torre Eiffel per intentar desemmascarar l’endevinalla. Tota la història transcorre a ritme de 17 cançons de La Trinca, que s’han escollit seguint criteris com la popularitat dels temes o bé la seva capacitat d’adapta-rse al fil conductor i a la temàtica de l’obra. Entre les cançons, hi figuren tonades tan populars de l’humorístic trio català com ara La Mort del Pagés, Puja a l’Avió, Vestits de Milionar, Mort de Gana, Mollerussa Mon Amour o No ve d’un pam. S’han creat les partitures de nou, i algunes lletres s’han posat al dia per adaptar-les al guió del context històric actual.
En el projecte hi han participat fins a 40 usuaris del Centre de Formació i Prevenció i també d’altres recursos que atenen persones amb malalties mentals a Catalunya. L’ambició de l’obra ha fet que necessiti una gran vinculació per part de voluntaris en les àrees d’actors i actrius, músics, confecció de vestuari, tècnics, coral, direcció i producció. La participació ha estat molt elevada i ha certificat l’èxit del projecte, en el qual el procés és més important que el resultat final.
Un dels punts més destacats d’aquesta iniciativa ha estat el gran suport que ha rebut per part de l’escena teatral catalana. Un dels més destacats ha estat el de Miquel Àngel Pascual, de La Trinca, que ha donat suport incondicional perquè el projecte pogués tirar endavant sense dificultats a l’hora de gestionar els drets de les cançons del grup. Però també hi han pres part noms com l’actriu Vicky Peña, la cantat Nina, l’actor mataroní Boris Ruiz, el director local Carles Maicas o la televisiva Imma Colomer. Una de les aparicions més importants serà la de Mont Plans, que ha participat en el projecte i que el diumenge pujarà a l’escenari de Sala Cabañes per interpretar el tema “Mercè”. Plans ha exercit el paper de suport artístic i d’interpretació I el cartell del muntatge és obra de l’il·lustrador Miguel Gallardo. També hi juga un paper molt important Sala Cabañes, que ha cedit el seu escenari i instal·lacions perquè la representació final de l’obra pugui ser una realitat.
Teràpia social
El projecte, segons expliquen els seus promotors, ha estat un autèntic procés d’intervenció educativa per als actors i actrius que hi han pres part. Els assaigs han servit per treballar aspectes d’autonomia personal, relació social, processos psicològics bàsics, expressió corporal, inserció comunitària i millora de l’autoestima. D’alguna manera, els participants han pogut deixar de banda el rol de “malalt mental”, assumint papers amb drets i deures com el d’actor, cantant, músic o tècnic.
-
Comentaris