Comencen a multar els grans propietaris per no oferir pisos de lloguer social. Foto: R. G.
Comencen a multar els grans propietaris per no oferir pisos de lloguer social. Foto: R. G.

Mediació per no perdre l'habitatge habitual a Mataró

L'Ajuntament de Mataró disposa d'un servei per a les persones que corren el risc de perdre el seu habitatge, que busca l'acord entre les parts

L'Ajuntament de Mataró compta amb un servei específic per a les persones que corren risc de perdre el seu habitatge habitual, ja sigui per impagament del lloguer o de la hipoteca. Es tracta del Servei Integral de Protecció de l'Habitatge, que ofereix assessorament i intermediació entre les parts implicades, i que acaba de complir un any de vida. En els seus primers 12 mesos, ha atès 349 casos amb una taxa de resolució del 42%. 

El consistori ha fet balanç d'aquest primer any de servei del SIPH, que compta amb el suport de la diputació i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, i amb el suport del Col·legi d'Advocats. En aquest servei hi conflueixen departaments municipals com Benestar Social, Consum, PUMSA i les OFIAC, per abordar de forma global els casos de persones que es troben o podrien trobar-se en risc de perdre el seu habitatge habitual.

La prioritat del servei és abordar aquells casos on encara existeix marge per la negociació entre els diferents agents. Altres municipis se centren exclusivament en situacions relacionades amb grans tenidors (bancs o grans propietaris) i en hipoteques. L'Ajuntament de Mataró, en canvi, també ofereix assessorament i intermediació en l’àmbit del lloguer entre particulars, i a tot plegat hi suma l’oferta de recursos en l’àmbit de benestar social i de consum. 

iStock 522304914

El servei vol facilitar l'acord entre els agents implicats, per evitar la pèrdua de la llar

De fet, en l'àmbit del lloguer entre particulars és on s'aconsegueix un èxit més elevat a l'hora d'arribar a acords entre les parts, un 57% dels casos, mentre que els resultats són pitjors en la resta de línies. Quelcom que mostra, tal i com ho destaca el propi Ajuntament, que la intermediació amb grans tenidors suposa processos de gestió més llargs i complexos. Els processos que s'encaminen per la via de la intermediació (64 anys) solen arribar a bon port, ja que un 81% han finalitzat amb acords. 

Per accedir al servei es prioritza el format electrònic i per tant cal fer el tràmit a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament. També es pot descarregar l’imprès de sol·licitud i lliurar-lo personalment a l’Oficina Local de l’Habitatge o a les Oficines d'Atenció Ciutadana, sempre amb cita prèvia.

 

Comentaris (1)

jordi Fa 11 mesos
Buena iniciativa , ahora solo falta que los funcionarios de turno decidan ponerse a trabajar y eso no será tarea facil.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive