L'Ajuntament de Mataró compta amb un servei específic per a les persones que corren risc de perdre el seu habitatge habitual, ja sigui per impagament del lloguer o de la hipoteca. Es tracta del Servei Integral de Protecció de l'Habitatge, que ofereix assessorament i intermediació entre les parts implicades, i que acaba de complir un any de vida. En els seus primers 12 mesos, ha atès 349 casos amb una taxa de resolució del 42%.
El consistori ha fet balanç d'aquest primer any de servei del SIPH, que compta amb el suport de la diputació i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, i amb el suport del Col·legi d'Advocats. En aquest servei hi conflueixen departaments municipals com Benestar Social, Consum, PUMSA i les OFIAC, per abordar de forma global els casos de persones que es troben o podrien trobar-se en risc de perdre el seu habitatge habitual.
La prioritat del servei és abordar aquells casos on encara existeix marge per la negociació entre els diferents agents. Altres municipis se centren exclusivament en situacions relacionades amb grans tenidors (bancs o grans propietaris) i en hipoteques. L'Ajuntament de Mataró, en canvi, també ofereix assessorament i intermediació en l’àmbit del lloguer entre particulars, i a tot plegat hi suma l’oferta de recursos en l’àmbit de benestar social i de consum.
De fet, en l'àmbit del lloguer entre particulars és on s'aconsegueix un èxit més elevat a l'hora d'arribar a acords entre les parts, un 57% dels casos, mentre que els resultats són pitjors en la resta de línies. Quelcom que mostra, tal i com ho destaca el propi Ajuntament, que la intermediació amb grans tenidors suposa processos de gestió més llargs i complexos. Els processos que s'encaminen per la via de la intermediació (64 anys) solen arribar a bon port, ja que un 81% han finalitzat amb acords.
Per accedir al servei es prioritza el format electrònic i per tant cal fer el tràmit a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament. També es pot descarregar l’imprès de sol·licitud i lliurar-lo personalment a l’Oficina Local de l’Habitatge o a les Oficines d'Atenció Ciutadana, sempre amb cita prèvia.
Comentaris (3)