L'edifici del Rengle
L'edifici del Rengle

capgros.com / ACN

Mataró torna a dur a Antifrau el sobrecost de l'edifici del Rengle i demanda les adjudicatàries

L'edifici promogut per PUMSA es va fer entre 2007 i 2011, va costar un 42% més del que s'havia previst i hi ha 1,7 MEUR de factures sense justificar

L'Ajuntament de Mataró tornarà a portar a l'Oficina Antifrau les presumptes irregularitats en la licitació, construcció i comercialització de l'edifici del Rengle, que es va fer entre els anys 2007 i 2011. L'obra, promoguda per l'empresa pública PUMSA, va acabar costant 26,3 MEUR, 8,2 MEUR més del que s'havia previst inicialment. Segons les conclusions de la comissió municipal dedicada a analitzar què va passar, hi hauria 1,7 MEUR de l'obra que no es van justificar i que la direcció de l'obra, malgrat tot, va autoritzar. L'Ajuntament portarà aquestes conclusions a Antifrau malgrat el cas dels sobrecostos del Rengle ja van ser investigats i arxivats per Fiscalia l'any 2016. També es presentarà una demanda judicial contra les empreses adjudicatàries, tant contra GPO, encarregada de la direcció de l'obra, com contra FCC, empresa constructora, per reclamar el rescabalament de les despeses injustificades.

L'edifici d'oficines i comercial del Rengle es va pressupostar per 18,1 MEUR, però el cost final va ascendir fins a 26,3 MEUR, un 42% més. A més, el projecte va patir múltiples entrebancs que han acabat provocant un endeutament municipal que, si no hi ha cap més canvi, s'acabarà de pagar l'any vinent. El cas va arribar a l'Oficina Antifrau l'any 2012 i, després de més de dos anys d'investigació, es va elevar Fiscalia en detectar-s'hi diverses irregularitats en la contractació i execució de l'obra. La investigació del fiscal, però, va acabar resolent que no hi va haver cap actuació delictiva en el cas del Rengle.

El cas va arribar a l'Oficina Antifrau l'any 2012 i, després de més de dos anys d'investigació, es va elevar Fiscalia

Tot i això, l'Ajuntament no ha deixat d'intentar aclarir què va passar i durant el darrer any una comissió municipal n'ha fet un nou anàlisi, que resol que la gestió del projecte no va ser prou acurada i rigorosa i va estar farcida d'errors. Tot i que molts extrems no s'han pogut demostrar sí que alguns partits asseguren que es mantenen moltes sospites. El president de la comissió i portaveu del PP, José Manuel López, recorda que l'inici d'obra i la seva inauguració "són coincidents amb períodes electorals" i ressalta que els problemes van arribar amb el canvi de l'empresa encarregada de la direcció de l'obra, quan es van començar a pagar factures sense justificar.


A banda d'haver acordat tornar a dur el cas davant d'Antifrau, la comissió s'ha compromès a treballar per "millorar i incrementar els mecanismes de control i de fiscalització interns de l'Ajuntament i de les empreses municipals" perquè una situació com aquesta no es repeteixi. En paral·lel, l'Ajuntament ha tirat endavant una demanda contra GPO i FCC per reclamar els 1,7 MEUR de factures sense justificar.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive