La Riera de Mataró, una de les artèries de la ciutat
La Riera de Mataró, una de les artèries de la ciutat

Mataró restringeix la circulació de vehicles a la Riera a partir de dilluns 10 de febrer

De moment es deixarà circular entre 7 i les 9.30h i fora d'aquest horari les mercaderies s'hauran de descarregar a les zones DUM dels entorns

Mataró traurà els cotxes de la Riera a partir del 10 de febrer. L'Ajuntament posa fil a l'agulla a una de les mancances històriques del centre de la ciutat, com és la transformació en zona de vianants. La regidora de Desenvolupament Urbà i Econòmic i responsable política del Pla d'Impuls del Centre, Núria Moreno, assegura que ha arribat el moment de "guanyar espai públic per a les persones i restringir la mobilitat no essencial en vehicle privat". El veto no serà total i de moment es deixarà circular entre les set i dos quarts de deu del matí –a més dels veïns amb aparcament, que es podran moure amb total llibertat. La mesura estarà en fase de prova pilot fins l'1 d'abril i durant aquest temps es valorarà si cal fer ajustos en l'horari.

Amb aquesta mesura es preveu acabar amb una de les imatges més incoherents que viu la mobilitat del centre de Mataró, amb grans espais públics com la Riera o la plaça de l'Ajuntament convertits en aparcaments irregular. Actualment, malgrat la prohibició de fer-ho, són desenes els vehicles que hi estacionen cada dia amb la permissivitat del consistori. Quan es posi en marxa la restricció de vehicles en aquests eixos no hi podrà accedir cap vehicle que no estigui autoritzat i, de les 24 hores del dia, només es deixarà una petita finestra a primera hora del matí perquè hi pugui entrar qualsevol vehicle. Això facilitarà la descàrrega de mercaderies als establiments del centre i l'accés en vehicle privat a algunes escoles.

La mesura estarà en fase de prova pilot fins l'1 d'abril i durant aquest temps es valorarà si cal fer ajustos en l'horari.

En aquest sentit, l'Ajuntament assegura que el canvi de model de mobilitat del centre no es pot fer de cop i defensa que la implementació sigui flexible perquè tots els actors s'hi puguin anar adaptant. La franja horària d'obertura de la Riera es revisarà durant els primers mesos de funcionament i es fixarà l'horari definitiu a partir de l'1 d'abril. També a partir d'aquella es quan es començaran a aplicar sancions als vehicles que ho incompleixin. Inicialment serà complicat que algú es pugui saltar la restricció, ja que s'activaran les pilones preexistents als carrers Sant Josep i Sant Francesc d'Assís, i també la càmera de control de matrícules de la Baixada de les Espenyes.

De fet, en el futur es preveu que tot el control d'accés a la zona restringida es faci amb càmeres i s'acabin eliminant les pilones. Amb aquests tres punts de control, a banda de la Riera també quedarà restringit el trànsit als carrers que hi desemboquen de l'entorn de Can Xammar, la plaça Gran, plaça de l'Ajuntament i els carrers Nou, Bonaire i Sant Josep. Amb tot, l'única escletxa és ara per ara l'aparcament privat de rotació que té accés des de fora de l'àrea restringida, però que té també una sortida al bell mig de la Riera. En un primer moment, es conviurà amb la picaresca però quan acabi l'actual concessió l'Ajuntament vol revisar el contracte per buscar una alternativa a la sortida de vehicles per aquest punt.

Zones DUM

Un dels sectors més afectats per les noves restriccions serà el de la distribució i la missatgeria. A partir d'ara, totes aquelles empreses que vulguin descarregar mercaderies o lliurar paquets dins la zona restringida ho hauran de fer entre set i dos quarts de deu del matí o bé s'hauran de desplaçar caminant. Per facilitar aquesta tasca, l'Ajuntament ha convertit les zones de càrrega i descàrrega i algunes zones blaves de l'entorn de la Riera en zones de Descàrrega Urbana de Mercaderies (DUM). A diferència de la càrrega i descàrrega convencional, només s'hi podran aturar vehicles de distribució. Els repartidors que no tinguin vehicles logotipats hauran de demostrar la seva activitat per poder estacionar en aquestes zones. Per fer-ne el control, el consistori crearà una aplicació mòbil perquè la Policia Local pugui verificar quins vehicles estan autoritzat per utilitzar les zones DUM i quins no.

Dinamització del centre

Més enllà dels canvis en la mobilitat, la restricció de vehicles al centre de la ciutat té com a principal objectiu "recuperar espai per a les persones", una filosofia de fons que recull tant el Pla d'Impuls del Centre, aprovat l'any passat, com el Pacte per a la Mobilitat, de finals de l'any 2018. En aquest sentit, més enllà de les restriccions, l'Ajuntament pretén acompanyar aquestes mesures d'accions a nivell paisatgístic, de mobiliari urbà, cultural i social que converteixin el centre de Mataró es un espai més "amable" que ajudi a "reactivar i dinamitzar" el teixit econòmic per fer-lo més competitiu a tots els nivells.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive