La comarca del Maresme ha estat històricament pionera en el desenvolupament d’infraestructures de tractament de residus municipals. Amb l’objectiu de gestionar el tractament a la comarca, l’any 1986 es va crear el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme. Després d’anys de treballs en les noves infraestructures finançades per la Generalitat de Catalunya, a dia d’avui ens trobem davant del nou Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme.Entre les noves infraestructures s’inclou una nova planta de tractament de la fracció resta (la que no es recull selectivament).
L’objectiu de la instal·lació és el tractament de 190.000 t/any d’aquesta fracció, per tal de recuperar tots els materials aprofitables que encara conté (paper/cartró, vidre, metalls, plàstics,...), així com la matèria orgànica, i derivar el rebuig combustible d’aquest tractament cap a la planta incineradora, sobre la qual també s’han realitzat una sèrie de millores i adaptacions.El nou Centre té la virtut de reunir en una mateixa instal·lació un amplíssim ventall de processos: separació i classificació mecànica de darrera tecnologia; estabilització aeròbica o compostatge; digestió anaeròbica o metanització; valorització energètica o incineració dels rebuigs; recuperació de voluminosos; i transferències de totes les fraccions de recollida selectiva.
L’energia obtinguda en la metanització i la incineració es complementa amb la coberta solar fotovoltaica més gran del Maresme i l’aportació a la xarxa municipal de distribució de calor coneguda com a Tub Verd.
El Centre també s’ha convertit en un lloc pioner de conscienciació i aprenentatge gràcies a les activitats pedagògiques que s’hi poden dur a terme en diferents espais al llarg del recorregut de visites: sala d’actes, maqueta, aula ambiental, tòtems explicatius de cada procés, esfera verda, simulador de residus, etc. Es poden fer visites guiades per a grups.
Comentaris