El CAP de la Ronda Prim de Mataró. Foto:R. Gallofré
El CAP de la Ronda Prim de Mataró. Foto:R. Gallofré

Mataró, al judici del cas 3% pel CAP Ronda Prim

És un dels projectes que l'Audiencia Nacional vincula a l'estructura d'adjudicació d’obres públiques a canvi de comissions per part de Convergència

El CAP Ronda Prim de Mataró, inaugurat l'any 2015, és una de les obres públiques sospitosos d'haver servit per finançar Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la trama del 3%, que adjudicava projectes a canvi de comissions. Forma part de la trentena d'actuacions investigades per l'Audiència Nacional arreu de Catalunya.

El jutge del 'cas 3%' proposa jutjar Gordó, Osàcar, Viloca, CDC i PDeCAT

El jutge José de la Mata proposa ara jutjar els exgerents i extresorers de CDC Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germá Gordó, a l'exresponsable jurídic del partit Francesc Xavier Sánchez Vera, així com altres 28 persones físiques i 16 jurídiques, per delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals en el denominat 'cas 3%', l'estructura posada en marxa per finançar "il·legalment i de forma encoberta" la citada formació política. 

El CAP Ronda Prim es va inaugurar l'any 2015, amb un cost de 7,4 milions d'euros. Consta de 5000m2 repartits en sis plantes, i inclou dos CAP en el mateix edifici, el Ronda Prim i el CAP La Riera.  També acull el servei d'Atenció a la salut sexual i reproductiva. L'any 2017 un informe de la Fiscalia Anticorrupció ja va posar de manifest que el CAP Ronda Prim era un dels immobles vinculats a la trama del 3%. Segons establia l'informe, l'extresorer de Convergència, Andreu Viloca, es va reunir amb representants de la constructora adjudicatària abans i després de l'adjudicació de les obres. Es tracta de les empreses Grupo Soler i Oproler, que van formar una UTE expressament per optar, i acabar guanyant, les obres del CAP. 

20141111184008

El Grupo Soler, segons el mateix informe, hauria ingressat diners a la Fundació CatDem, de Convergència. En concret serien 95.000 euros ingressats el 21 de desembre de 2012, emès per Electromecánica Soler. L'adjudicació a l'UTE per construir l'immoble va ser de 3,2 milions d'euros però va acabar costant més del doble, 7,4 milions. 

Les claus

  • L'edifici es va inaugurar el 2015 i va costar el doble de l'adjudicació inicial

  • Anticorrupció constata reunions entre l'extresorer de CDC i les empreses constructores
  • Hi ha la prova d'un ingrés d'una de les empreses a la fundació CatDem
  • La investigació es va iniciar el 2015 i el jutge de l'Audiencia Nacional ha fet pública la interlocutòria del casç
  • Hi ha un total de 31 projectes d'obra pública sospitosos d'haver-se adjudicat a canvi de comissions

La interlocutòria del jutge José de la Mata, de 304 pàgines, posa fi a una investigació que es va iniciar el 2015 en relació amb determinades actuacions irregulars de persones vinculades a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragonès) i que ha conclòs amb aquesta resolució en la qual el jutge descriu l'operativa desplegada pels investigats en almenys 31 adjudicacions d'obra pública sospitoses entre el 2008 i 2012 que van suposar el 7,7% del finançament global del partit. A més, arxiva la causa per a cinc persones físiques i una jurídica.

Els immobles sospitosos

Entre la trentena d'adjudicacions investigades, a més del CAP Ronda Prim, destaquen el contracte de recollida d'escombraries d'Olot; el manteniment d'escoles de Barcelona; obres en centres educatius de Manresa, Vila-seca, El Vendrell, Sant Celoni, Sant Hipòlit de Voltregà i Sabadell; el projecte de l'estació de l'AVE a Girona; un CAP a Prats de Lluçanès; un centre cívic a Sant Fruitós de Bages; el dic Est i l'ampliació dels accessos Sud del Port de Barcelona; la remodelació de l'avinguda Paral·lel, la plaça de les Glòries i trams de carril bici a Barcelona; la prolongació dels FGC a Sabadell; obres a la carretera C-55 a Manresa i altres; una carretera de la Diputació de Barcelona; el Campus Diagonal Besòs de Barcelona; un parc a Lloret de Mar; una piscina a Figueres; pisos socials a Sant Cugat del Vallès; l'ISPC a Mollet del Vallès; o l'hospital Sant Pau de Barcelona.

Arxivat a:

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive