El CAP Ronda Prim de Mataró, inaugurat l'any 2015, és una de les obres públiques sospitosos d'haver servit per finançar Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la trama del 3%, que adjudicava projectes a canvi de comissions. Forma part de la trentena d'actuacions investigades per l'Audiència Nacional arreu de Catalunya.
El jutge del 'cas 3%' proposa jutjar Gordó, Osàcar, Viloca, CDC i PDeCAT
El jutge José de la Mata proposa ara jutjar els exgerents i extresorers de CDC Daniel Osàcar, Andreu Viloca i Germá Gordó, a l'exresponsable jurídic del partit Francesc Xavier Sánchez Vera, així com altres 28 persones físiques i 16 jurídiques, per delictes d'organització criminal, frau a les administracions públiques, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals en el denominat 'cas 3%', l'estructura posada en marxa per finançar "il·legalment i de forma encoberta" la citada formació política.
El CAP Ronda Prim es va inaugurar l'any 2015, amb un cost de 7,4 milions d'euros. Consta de 5000m2 repartits en sis plantes, i inclou dos CAP en el mateix edifici, el Ronda Prim i el CAP La Riera. També acull el servei d'Atenció a la salut sexual i reproductiva. L'any 2017 un informe de la Fiscalia Anticorrupció ja va posar de manifest que el CAP Ronda Prim era un dels immobles vinculats a la trama del 3%. Segons establia l'informe, l'extresorer de Convergència, Andreu Viloca, es va reunir amb representants de la constructora adjudicatària abans i després de l'adjudicació de les obres. Es tracta de les empreses Grupo Soler i Oproler, que van formar una UTE expressament per optar, i acabar guanyant, les obres del CAP.
El Grupo Soler, segons el mateix informe, hauria ingressat diners a la Fundació CatDem, de Convergència. En concret serien 95.000 euros ingressats el 21 de desembre de 2012, emès per Electromecánica Soler. L'adjudicació a l'UTE per construir l'immoble va ser de 3,2 milions d'euros però va acabar costant més del doble, 7,4 milions.
Les claus
-
L'edifici es va inaugurar el 2015 i va costar el doble de l'adjudicació inicial
- Anticorrupció constata reunions entre l'extresorer de CDC i les empreses constructores
- Hi ha la prova d'un ingrés d'una de les empreses a la fundació CatDem
- La investigació es va iniciar el 2015 i el jutge de l'Audiencia Nacional ha fet pública la interlocutòria del casç
- Hi ha un total de 31 projectes d'obra pública sospitosos d'haver-se adjudicat a canvi de comissions
La interlocutòria del jutge José de la Mata, de 304 pàgines, posa fi a una investigació que es va iniciar el 2015 en relació amb determinades actuacions irregulars de persones vinculades a l'Ajuntament de Torredembarra (Tarragonès) i que ha conclòs amb aquesta resolució en la qual el jutge descriu l'operativa desplegada pels investigats en almenys 31 adjudicacions d'obra pública sospitoses entre el 2008 i 2012 que van suposar el 7,7% del finançament global del partit. A més, arxiva la causa per a cinc persones físiques i una jurídica.
Els immobles sospitosos
Entre la trentena d'adjudicacions investigades, a més del CAP Ronda Prim, destaquen el contracte de recollida d'escombraries d'Olot; el manteniment d'escoles de Barcelona; obres en centres educatius de Manresa, Vila-seca, El Vendrell, Sant Celoni, Sant Hipòlit de Voltregà i Sabadell; el projecte de l'estació de l'AVE a Girona; un CAP a Prats de Lluçanès; un centre cívic a Sant Fruitós de Bages; el dic Est i l'ampliació dels accessos Sud del Port de Barcelona; la remodelació de l'avinguda Paral·lel, la plaça de les Glòries i trams de carril bici a Barcelona; la prolongació dels FGC a Sabadell; obres a la carretera C-55 a Manresa i altres; una carretera de la Diputació de Barcelona; el Campus Diagonal Besòs de Barcelona; un parc a Lloret de Mar; una piscina a Figueres; pisos socials a Sant Cugat del Vallès; l'ISPC a Mollet del Vallès; o l'hospital Sant Pau de Barcelona.
Comentaris (7)