L’impacte del conflicte d’Ucraïna
L’impacte del conflicte d’Ucraïna

Mataró ja ha rebut almenys una vintena d’ucraïnesos que han fugit de la guerra

El centre cívic Pla d'en Boet s'ha habilitat com a punt d'atenció i assessorament a les persones procedents d'Ucraïna que arribin a Mataró

Des de l’inici de la Guerra a l’Ucraïna, Mataró ja ha rebut oficialment una vintena de persones procedents del país de l’est d’Europa. En realitat segur que són més, però aquestes són les dades disponibles a dia d’avui extretes del padró, al qual s’hi ha inscrit un total de 20 ucraïnesos des del 24 de febrer, quan va començar la invasió russa. Fins al febrer d'enguany, hi havia empadronades 113 persones de nacionalitat ucraïnesa a la capital del Maresme

L’oficina municipal d’escolarització de Mataró, en coordinació amb el departament d’Educació de la Generalitat, ha escolaritzat fins ara quatre adolescents ucraïnesos als centres educatius de Mataró, tots ells en edat de cursar secundària no obligatòria (és a dir, batxillerat o cicles formatius). Les dades de ben segur aniran en augment durant les properes setmanes. De moment la majoria que han arribat ho han fet amb xarxa de suport familiar o de coneguts, però en els propers mesos s'espera que en vinguin d'altres en situació més vulnerable i amb més necessitats.

Les persones procedents d'Ucraïna que arribin a Mataró rebran atenció individualitzada i assessorament per al tràmit de protecció temporal i atenció d'emergències (alimentació, roba, medicaments i allotjament) a dos punts de la ciutat, el Centre Cívic Pla d'en Boet, i al servei de Benestar Social de l'avinguda Puig i Cadafalch. A més, s'ha obert un correu electrònic campanyarefugiats@ajmataro.cat, obert tant a les persones d'origen ucraïnès com als mataronins que vulguin col·laborar en l'emergència. 

13e88a5b 4834 4b96 aec0 8f1f3450fbb4

Arribada de refugiats ucraïnesos a l'aeroport del Prat

Per ara Mataró no ha hagut d’habilitar cap alberg ni cap altre equipament per acollir refugiats procedents del conflicte, quelcom que sí que s’ha fet a Barcelona, on s’han habilitat d’urgència prop de 1.500 places hoteleres. El flux d’arribada de refugiats ucraïnesos a Catalunya i al conjunt de l’Estat anirà en augment, tenint en compte que més de dos milions de persones ja han fugit del país des de l’esclat de la guerra, la majoria cap a països de la Unió Europea.

El Govern de la Generalitat preveu habilitar unes 2.000 noves places per acollir refugiats que fugen de la guerra a Ucraïna. Aquestes places es distribuiran arreu del territori segons les necessitats que es vagin detectant i poden ser tant equipaments municipals o de la Generalitat, com privats. Es calcula que fins ara han arribat a Catalunya unes 1.200 persones però no hi ha una equivalència entre places i refugiats ja que molts d'ells estan sent acollits per familiars i coneguts que viuen al país.

Tornant a Mataró, l’Ajuntament ha fet una aportació econòmica inicial de 10.000 euros a la campanya d’emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que oferirà assistència en les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques, desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, suport a projectes executats per entitats humanitàries i solidàries.

Mataró amb Ucraïna: ajudes econòmiques i materials al país

Material recollit per a l'Ucraïna a Mataró; ara es demanen aportacions econòmiques

El web municipal ha habilitat un espai específic amb informació sobre les actuacions realitzades a la ciutat, en la qual s’agraeix les grans mostres de suport i ajuts per part de la ciutadania. També s’ofereixen consells sobre com vehicular les mostres de suport cap al país. Ara mateix s’aconsella a qui vulgui col·laborar de manera solidària que ho faci a través d’aportacions econòmiques, a institucions oficials i ONG’s reconegudes, llistades al propi web.

El govern espanyol, per la seva banda, ha activat el mecanisme a través del qual, des d'aquest dijous, els refugiats ucraïnesos podran sol·licitar i accedir "de forma senzilla" a la protecció temporal i a tots els drets associats a aquesta figura, com ara el permís de residència i de treball. El text estableix que la protecció temporal es podrà sol·licitar des de comissaries específiques de la Policia Nacional arreu del territori estatal, així com als centres de recepció habilitats.

Comentaris (3)

Anònim Fa 4 mesos
Ara les pancartes apareixeran a Rocafonda i Cerdanyola, tots els marroquins seràn solidaris amb els ucranians igual que els d aquí han estat amb ells, O potser no pq "la gallina de los huevos de oro"igual no dóna per tots
jau Fa 4 mesos
Em sembla fantàstic el que es fa amb els ucraïnesos. Llàstima que no es fes el mateix amb els sirians, subsaharians, afganesos, iemenites, pakistanesos, etc etc. Potser com que no son rossos i amb ulls blaus ni surten cada 5 minuts per la TV no els hi fem tant cas. O potser és que tenim un problema racial.
i les pancartes? Fa 4 mesos
trobo a faltar les pancartes aquelles de "volem acollir", que passa que no tots els migrants son iguals?...sembla que als que posaven aquelles pancartes li agraden una mica diferents, si es possible amb menys estudis i mes facils d'adoctrinar i controlar cap a els seus interesos politics, no? clar, despres veus que alguns grups politics ni aplaudeixen al consul d'ucraïna al parlament, igual son una mica xenofobs malgrat que ells vagin veient racistes per tot arreu.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive