Mataró s'ha convertit en la seu d'una fundació dedicada a la investigació en noves tecnologies de la informació i la comunicació aplicades en l'àmbit de la salut, la Fundació Centre Tic i Salut. L'acte de constitució de la fundació ha tingut lloc aquest dilluns dia 9 al matí i ha comptat amb la presència de la consellera de Salut, Marina Geli. Segons la Consellera, la Fundació pretén ser un «observatori de les noves tecnologies aplicades a la salut i un aparador per compartir-les, un espai d'innovació i un espai de consultoria i formació de professionals». La Fundació ha començat ja a treballar en tres projectes concrets, l'aplicació de la telemedecina, l'ús de la recepta electrònica a través de la targeta sanitària i historial clínic compartit. Tant la recepta electrònica com l'historial compartit s'aniran desenvolupant progressivament fins a la seva implantació definitiva a finals del 2007.
La fundació Tic i Salut està integrada pels departaments de Salut, Presidència i Indústria, Comerç i Turisme, l'Ajuntament de Mataró, el Servei Català de la Salut, l'Institut Català de la Salut, el Consorci Hospitalari de Catalunya, la Unió Catalana d'Hospitals i l'Agrupació Catalana d'Establiment Sanitaris. L'Ajuntament de Mataró ha cedit l'espai per a la fundació, que s'ha instal·lat provisionalment a l'Escola Universitària Politècnica (EUPM), tot i que en un futur s'ubicarà al Tecnocampus. La Generalitat ha destinat una partida de 600.000 euros per la posada en marxa d'aquesta Fundació, pressupost al qual s'hi afegirà, l'any vinent, un milió d'euros més. La Fundació, presidida per Joan Cornet, compta amb cinc professional pluridisciplinars. El mataroní Josep Mañach n'és el director executiu.
Govern territorial
La consellera Geli ha aprofitat la seva visita a Mataró per presidir la primera reunió del nou Govern Territorial de Salut del Maresme Central, que també ha aplegat els alcaldes dels tretze municipis que l'integren: Mataró, Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Dosrius, Òrrius, Argentona, Cabrera, Cabrils, Vilassa de Mar i de Dalt i Premià de Mar i de Dalt. El del Maresme Central és el tercer govern territorial que es formalitza després del d'Osona i el Vallès Oriental. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha explicat que aquest govern territorial serà "un organisme no per gestionar sinó per prendre decisions i decidir quines són les prioritats des del mateix territori".
D'altra banda, els tretze alcaldes d'aquests municipis han signat, juntament amb representants de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona, el conveni que farà possible la realització d'una prova pilot de funcionament d'un equip de Salut pública dins el marc del govern Territorial del Maresme Central. Aquesta prova pilot haurà de servir per assajar la coordinació de les tres administracions amb competències en els àmbits de la protecció, promoció i prevenció de la salut, en vistes a la futura creació de l'Agència de la Salut Pública. Inicialment, està previst que es portin a terme accions de protecció, promoció, prevenció i vigilància epidemològica. En concret, es duran a terme accions de control de la legionel·losi, de preveció de malalties, d'higiene sanitària o de control de plagues. El projecte implica una setentena de tècnics de la Generalitat i de l'Ajuntament, que treballaran de forma coordinada. La seu d'aquesta Agència de la Salut Pública s'ha instal·lat de forma provisional en uns locals de la plaça de Catalunya.
L'assaig de l'Agència de Salut Pública del Maresme Central s'ha posat en marxa comptant amb la participació del personal dels Serveis Territorials de Barcelona del Departament de Salut desplegats al Maresme (farmacèutics, veterinaris, metges i practicants), els del Servei de Salut Pública de l'Ajuntament de Mataró i els de la resta d'ajuntaments que formen part del projecte.
Geli amb els alcaldes dels 13 municipis del govern Territorial
Comentaris