Mataró vol que el Congrés dels Diputats investigui els possibles delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal comesos pel Rei Emèrit Joan Carles de Borbó. Aquest és el propòsit d’una declaració institucional aprovada per la Junta de Portaveus. El text el proposava En Comú Podem Mataró i ha rebut el suport d’ERC i del PSC. Junts per Mataró i Ciutadans hi han votat en contra.
La declaració mataronina és una resposta al veto per part de la Mesa del Congrés d’obrir una comissió d’investigació sobre el pare de l’actual Rei, que va marxar fora d’Espanya a inicis d’agost. Per això sorprèn el suport que els socialistes mataronins han donat al text de la Junta de Portaveus. El portaveu del primer partit local, Xesco Gomar, explica que “Nosaltres demanem i demanarem sempre que s’investigui qualsevol indici de corrupció a les institucions públiques independentment del que es decideixi a altres espais polítics com en aquest cas a passat al Congrés dels Diputats”.
Un altre vot que pot sobtar és el contrari de Junts per Mataró, que ha optat pel no després que no prosperés una esmena en la qual s’incloïa exigir explicacions al Govern Central sobre el seu rol en la marxa del Rei Emèrit.
Perquè @JuntsperMataro no està d'acord amb aprovar declaracions buides de contingut que només porten al postureig i blanquegen règims com el que fa 40 anys aguantem i paguem entre tots pic.twitter.com/4TkuoMmh4h
— Alfons Canela (@AlfonsCanela) September 1, 2020
Contra la inviolabilitat
La declaració aprovada trasllada a la Mesa del Congrés la petició que s’aixequi el veto d’aquesta investigació: “és necessari l’aclariment de totes les informacions a la seu de la voluntat popular, el Congrés dels Diputats i Diputades. Entenem que el dret a la veritat és previ al debat sobre la protecció atorgada per la inviolabilitat i irresponsabilitat de la prefectura de l’Estat durant l’exercici de les seves funcions”, diu el text que rebat les consideracions que va fer l’òrgan rector del Congrés per no permetre la investigació afirmant que “la inviolabilitat del Rei com a tal és impròpia d’una Constitució moderna, democràtica, del segle XXI. I aquesta inviolabilitat en cap cas, pot servir per tapar actes greus de corrupció, no només és un disbarat jurídic sinó que és propugnar la impunitat permanent de la Corona fins i tot en cas de delictes econòmics greus”.
Pels grups signants de la declaració “les actuacions conegudes del Rei Emèrit serien greus en qualsevol circumstància, però en un context de crisi econòmica en el que milers de famílies fan equilibris per arribar a final de més és intolerable que la corrupció dels responsables institucionals no sigui perseguida”.
Comentaris (4)