L’Ajuntament proposa a les entitats bancàries que destinin els habitatges lliures que tenen en estoc a Mataró a les famílies desnonades, a canvi d’un lloguer accessible que no superi els 150 euros. Es tracta d’una idea sorgida de la Comissió especial mixta per prevenir i evitar desnonaments, integrada pels grups municipals i diverses entitats de la ciutat. Aquesta comissió porta tres mesos funcionant, i aquest dimecres els seus responsables, amb la presidenta de PUMSA Montse Rodríguez al capdavant, van fer balanç ahir dijous de les accions empreses durant aquest temps.
L’Ajuntament desconeix quin és el nombre exacte de pisos a la ciutat que són propietat de bancs i caixes i que estan buits, després que la crisi immobiliària faci gairebé impossible vendre’ls. Però es tracta d’un parc d’habitatges extens, sense ús, i que podria ser una alternativa per a les famílies que no poden fer front al pagament d’hipoteques o lloguers i que es veuen abocades al desnonament. “Hem avançat molt en les converses amb un parell d’entitats bancàries per poder comptar amb un parc d’habitatges d’insersió social, però encara no ho tenim”, va dir Rodríguez. La regidora també va apuntar que altres entitats, en canvi, s’estan mostrant molt poc receptives. “El ‘no’ rotund no ens l’ha donat ningú, però costa convèncer-les de fer accessibles els seus habitatges a preus baixos”, va apuntar. L’Ajuntament proposa que bancs i caixes puguin beneficiar-se de contraprestacions, com ara l’exempció de l’IBI.
Es tracta, en qualsevol cas, d’una proposta que encara no ha fructificat, i que s’emmarca dins de les diferents línies de treball que la Comissió ha endegat per intentar pal•liar el drama de desenes de famílies que es veuen abocades a perdre la llar per impagament de la hipoteca o lloguer. Un dels objectius principals de la Comissió ha estat elaborar protocols d’actuació perquè des dels diferents serveis municipals i entitats puguin detectar, informar i derivar els casos concrets d’afectats per aquesta situació. Serveis com el de Benestar Social, que des de principis d’any ha atès 65 famílies afectades, o el de Mediació Ciutadana, que ha intervingut en una trentena de casos, 10 dels quals estan en via de resolució. Aquests casos també poden venir derivats d’altres entitats, com ara Càritas, la Federació d’Associacions de Veïns o la Plataforma d’Afectats per l’Habitatge, integrants totes elles de la Comissió.
Guia informativa
En aquesta línia, l’Ajuntament ha editat una guia informativa titulada “Com actuar quan no podem fer front a la hipoteca”. Està destinada tan a propietaris que encara no han deixat de pagar però que preveuen que la seva situació econòmica els hi obligarà, i també a aquells que sí l’han deixat de pagar. En aquest segon cas, es poden trobar en situació no judicialitzada, pendents de judici o immersos en un procediment de desnonament. L’objectiu és poder atendre els casos sense haver arribat a aquest darrer extrem. “La prevenció és la clau”, va assegurar Rodríguez, ja que com més aviat s’afronti el problema més senzill és trobar una solució. Els impulsors de la guia esperen que amb la seva publicació aflorin més casos de famílies que necessiten ajuda, i que fins ara no l’han reclamat perquè no sabien a qui acudir.
-
La visió crítica de la PAH
A la roda de premsa d’aquest dijous, Montse Rodríguez va estar acompanyada de Sebastià Tenés, la cap del Servei de Mediació Ciutadana, Lídia Nadal, la cap de Benestar Social, Asun Muñoz, el representant de Càritas Fèlix Feliu i una membre de la Plataforma d’Afectats per l’Habitatge, Síliva Morón. Aquesta última va aprofitar el seu torn per celebrar que les diverses entitats hagin decidit “sumar esforços”. Morón, però, va assenyalar la “situació de molt alt risc social” que s’està vivint a la ciutat i al país a caus de la crisi econòmica. “Estem en una postguerra sense haver patit cap guerra prèvia”, va dir. Morón va culpar les entitats financeres dels problemes que pateixen moltes famílies per poder fer front a les seves hipoteques. “Han de ser conscients de la situació que han creat a la societat”, va dir.
-
Comentaris