Mataró acollirà el proper 24 i 25 de març el congrés ‘Recuwatt’, que pretén discutir i conèixer de primera mà tot el que hi ha actualment en temes de revalorització energètica dels residus urbans. Aquesta cita, inèdita a Catalunya –la darrera que es va fer data de 1992 a Tarragona i tenia una temàtica diferent- servirà per conèixer de ben a prop els coneixements de tot tipus de professionals del sector d’arreu d’Europa. L’alcalde de Mataró, i president del consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Antoni Baron, ha explicat que una trobada internacional com aquesta es feia a al TecnoCampus perquè “som referents al territori i hi ha canvis importants en la valorització dels residus”. . La idea és donar valor a la brossa que no es pot reciclar i generar-ne energia mitjançant la incineració, tal i com es fa a molts països del nord d’Europa i a la planta del Maresme, pionera al sud del vell continent en aquest tema.
Baron ha explicat que eren temps importants degut al nou marc legal, i ha posat exemples de la rellevància de fer una bona revalorització energètica dels residus. “A Espanya s’aboquen 16 milions de tones a l’any, si es fes un valor energètic com el d’aquí tindríem una potència de 1.100 megawatts, que equivalen a una central nuclear i a un consum domèstic d’un milió de persones”, ha destacat. A canvi, en no complir la normativa “estem produint un impacte mediambiental molt fort, ja que els abocadors són emissors de gas metà”. L’alcalde ha recordat que malgrat aquesta aposta per la revalorització energètica, al Centre de Valorització de Residus del Maresme segueixen molt ficats en tot el referent al reciclatge: “però sempre hi haurà coses que caldrà revaloritzar sí o sí”.
Sota aquestes premisses, la necessitat d’adaptar-se a la normativa europea i aprofitar al màxim els recursos, es prepara el Recuwatt, que es durà a terme a l’auditori del TecnoCampus. Tal i com ha explicat Carles Salesa, director del Consorci, es dividirà en set blocs que tractaran diversos temes: El nou marc legal i la gestió dels residus; Canvi climàtic i gestió de residus; perspectiva energètica en la gestió de residus; diferents sitaucions a Europa, complementarietat de la valorització energètica en un sistema de gestió de residus; valorització energètica i societat i valorització energètica eficient.
Una trentena de ponents de tot Europa, i procedents del sector públic i privat, passaran per aquest congrés de dos dies de durada i que té més de 300 assistents ja confirmats a dia d’avui.
-
Comentaris