La Diada de Sant Jordi és una data única. Tant se val el signe polític, condició social o llengua materna. Quan el 23 d'abril omple els carrers de les ciutats, Catalunya se sent viva. Els catalans som el que som, entre d'altres coses, perquè existeix Sant Jordi. El dia no festiu més assenyalat de tots, el que es bloqueja d'escoles de totes les edats als carrers i on tothom busca un instant per escapar-se de la feina. Alguns diuen que van a fer la crònica d'ambient pel Capgròs, d'altres fan servir la mitja hora de l'esmorzar i molts, simplement, menjaran un frankfurt a Plaça Santa Anna per aprofitar el migdia i agafar aquella rosa o llibre.
Mataró no és aliena a la, possiblement, festa més bonica del món: la que regala roses i cultura. Plaça Santa Anna, on es troben la majoria de llibreries i parades, bull des de primera hora. I ho farà al llarg d'un dia que començava ennuvolat però sense perill de pluja i que a mig matí ja transcorria sota un sol més d'estiu que de primavera. Els petits moments de Sant Jordi passen per davant, alguns de repetits; d'altres, d'inèdits. Que les files de nens i nenes de l'escola, amb el seu xandall de rigor per si es perden, embogeixen davant de l'Ilurocomic amb els mangues de Bola de Drac o els còmics de Marvel és tant habitual com sorprenent és veure, amb cara estranyada, una parella d'avis amb el llibre Wigetta -de Willyrex y Vegeta777- a les mans. No se sap si és una petició dels seus néts o un legítim interès en conèixer el còmic de dos youtubers que sumen més de 32 milions de subscriptors.
Però malgrat aquesta gran massa de fans al darrera, no seran ells els reis de vendes. Sinó el procés. Segurament la quantitat de llibres que han aprofitat per parlar de la qüestió catalana i encaixar-ne la seva sortida amb Sant Jordi pot semblar excessiu, però és llei d'oferta i demanda. "Tot el que està relacionat amb el procés s'està venent molt des que ens vam instal·lar aquí el dissabte", explica la Susana de Llibreria Márquez. De fet, 'Dies que duraran anys' del fotoperiodista Jordi Borràs estava ja "esgotat", i 'Operació urnes' de Laia Vicens i Xavi Tedó anava pel mateix camí. "En el capítol de noveles, autores com Maria Dueñas o Almudena Grande també estant tenint molta sortida, però parlar de vendes és complicat perquè són dies de bojos: fins que no tanquem no ho sabrem", afegeixen des de Márquez.
A Dòria Llibres les sensacions van en la mateixa direcció: "Hi ha una gran demanda de llibres sobre el procés; el de Jordi Borràs es va esgotar el primer llibre; però també hi ha molts altres autors que destaquen sense entrar en terreny polític, com Eva Baltasar i el seu 'Permagel' o Joan-Lluís Lluís amb el seu 'Jo sóc aquell que va matar a Franco'; està tot molt repartit", relata Sara de Dòria Llibres.
Roses de tot tipus, però sobretot vermelles
Vendre roses ha de ser molt complicat. Tens rivals a tocar de parada, al davant i al darrera. Al carrer de sobre i per tota la Riera. Per això cada vegada hi ha més varietat de propostes, tot i que sobretot domina un color: el vermell. A Plaça de les Tereses hi ha el 6 Didals, una de les botigues de referència a la fira de Santa Llúcia per Nadal, que ofereix roses fetes a mà i de roba, dissenyades amb un detall i cura que semblen fresques. Baixant pel carrer Santa Teresa, una parada amb un toc medieval -començant per la vestimenta de la xicota que t'atén com si fos la princesa de la llegenda- té roses amb tot tipus de motius: figures del drac o cavallers en forma de ninot. Al costat, ben a prop del Sweet Center, un altre espai ven roses de llaminadura. Però la veritable guerra es troba a Plaça Santa Anna.
No només de preus, que van des dels 2,5 euros a més de 10, sinó també en els packs: rosers, estructures de plata per aguantar la rosa dempeus o amb peces de fusta on s'hi pot trobar de tot. Alguns inclús aprofiten per col·lar en Robafaves, quan el protagonista és Sant Jordi. A Mataró som així, i sempre és bon moment pel gegant.
Entre la gran varietat de propostes, naturalment hi ha molta rosa groga, com ja s'esperava. "Potser sí que s'està venent una mica més de rosa groga, però la vermella segueix sent la reina", explica Eva de la floristeria El Petit Somni, que afegeix: "Més que el color, és important diferenciar-se, oferir quelcom que no sigui només la rosa sola", com és el seu cas. En un sentit similar apunta Núria, de la Floristeria Nani. "Tenim una rosa groga amb ratlles fetes amb cera vermella que impacta molt, i s'està venent bé", relata, per afegir: "És el primer any que estem a Santa Anna i és difícil de dir com van les vendes, perquè vénen moltes escoles al matí". En tot cas, la presència de roses grogues és molt més predominant que d'altres colors (tret de la vermella) respecte anys anteriors.
Així transcorre un matí de Sant Jordi. A la tarda hi haurà menys escoles, més famílies i aquells que busquen la rosa d'última hora abans d'anar a casa, però tot sota la mateixa idea: som el que som per dies com aquest.
Comentaris