Joves independentistes solidaris amb el jove de Terrassa Francesc Argemí, "Franki" i representants de la formació política Ciutadans (C’s), acompanyats pel seu president Albert Ribera, van protagonitzar escenes de força tensió durant el ple que va tenir lloc dijous, dia 4. Els dos col·lectius van coincidir en el mateix moment al Saló de Sessions, on en pocs minuts de diferència es va debatre una moció a favor de l’alliberament d’en Franki i dues més sobre el darrer atemptat d’ETA. L’alcalde, Joan Antoni Baron, va fer callar repetidament els joves independentistes defensors d’en Franki, que van proferir crits i insults contra els representants dels grups municipals que van votar en contra del seu alliberament.
Els grups municipals del PSC i el PP van sumar prous vots com per tombar la declaració institucional presentada per la CUP i ERC, a la qual també es van afegir ICV-EUiA i CiU, per demanar l’alliberament d’en Franki, el jove de Terrassa acusat dels delictes d’ultratge a la bandera espanyola, atemptat a l’autoritat, lesions i desordre públic i condemnat a dos anys i set mesos de presó. Socialistes i populars van justificar el seu vot negatiu a la proposta apel·lant al compliment de la llei. "Ha estat condemnat per delictes de desordre públic i atemptat a l’autoritat, no per cap bandera sinó per danys a persones i béns", va dir el portaveu socialista Ramon Bassas. "No crec que hagi de se cap delicte una bandera, no esta bé cremar-les però no deixa de ser un tros de roba que simbolitza el que podem pensar. Però no estem per incomplir la llei”, va argumentar per la seva banda el portaveu popular Pau Mojedano, que també va demanar que “no fem política d’un procediment judicial".
El regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, va explicar que la proposta pretenia ser “solidària” amb un jove “que no mereix estar dos anys i set mesos a la presó”. “Llegir la sentència condemnatòria ajuda a entendre la moció”, va afegir el portaveu republicà Francesc Teixidó. El cap del grup municipal de CiU, Joan mora, també va considerar que la sentència “ratlla la injustícia” i la portaveu d’ICV-EuiA, va explicar que la seva formació considera que el delicte d’ultratge a la bandera ha quedat “obsolet” i s’hauria de treure del Codi Penal.
ETA torna a dividir el ple
Com ja es la tònica habitual dels darrers mesos, la moció que la CUP va presentar com a alternativa a la declaració institucional de la resta de grups va tornar a dividir el ple en la condemna a ETA. Tot i manifestar explícitament la condemna a l’atemptat que va acabar amb la vida del Guàrdia Civil d’Àlaba, Juan Manuel Piñuel Villalón, la formació independentista també va demanar que es condemnés la privació dels drets de l’esquerra abertzale i la presència de "forces d’ocupació espanyoles per les tortures comeses", i que es donés suport al procés de diàleg i a iniciatives que cerquin la pau i el respecte al dret d’autodeterminació.
El popular Pau Mojedano va ser de nou el més crític amb el posicionament de la CUP. "Ens repugna aquesta barreja constant entre el conflicte basc, ETA, la solució de la pau i el dret a decidir", va dir, assegurant que “aquesta confusió alimenta el monstre perquè continuï matant". Mojedano també va comparar la violència etarra amb els nazis. El nacionalista Joan Mora, com en d’altres ocasions, va assenyalar la que considera mostra d’ "immaduresa" de la CUP. "Algunes coses que diuen poden ferir a molta gent", va advertir-los. El socialista Ramon Bassas i el republicà Francesc Teixidó van coincidir en demanar la unitat dels demòcrates per lluitar contra la violència.
Mentre es debatia aquesta qüestió, els representants de Ciutadans, com ja han fet en altres ocasions, es van afegir a la condemna a ETA i van expressar el seu rebuig als posicionaments de la CUP, amb pancartes on es podia llegir “'Condemnem la violència i als qui no la condemnen”. El president de la formació, Albert Rivera, va acompanyat en aquesta ocasió els militants mataronins, alguns dels quals es van enfrontar amb els joves que donaven suport a l’alliberament d’en Franki.
Comentaris