Els infants i famílies que aquest dimecres, 12 de setembre, han arribat a l’escola Camí del Mig, s’han trobat que la porta d’accés al centre s’havia fet més petita i costava més entrar. Amb aquest gest simbòlic, l’escola ha volgut denunciar les “estretors” que els suposen les retallades aplicades pel departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. El nou curs escolar ha començat amb més alumnes, però amb un total de 3000 dotacions de professors menys, uns 250-300 de la zona del Maresme i Vallès Oriental. La curiosa protesta del Camí del Mig és només una de les moltes que han tingut lloc a diferents centres de Mataró. A l’escola Àngela Bransuela, una altra que també ha aprofitat l’inici de curs per a les reivindicacions, s’ha omplert tota l'escola de cartells explicant com els afecten les retallades, i s’ha pintat un senyal de SOS gegant al pati. Els mestres han rebut els alumnes amb la samarreta groga de protesta i han repartit a les famílies una circular amb totes les retallades que patiran aquest curs.
El curs escolar comença amb aproximadament 3.000 dotacions de professors menys arreu de Catalunya, on es passa de les 67.054 del curs passat a les 63.962 amb les que es comença aquest any. Al Maresme-Vallès Oriental, segons han avançat fonts sindicats, es calcula que la reducció d’interins serà d’entre 250 i 300. Malgrat això, la consellera Irene Rigau va explicar que hi ha 1.309 interins que preveu que es contractin durant el curs però com a substituts. La resta de places, 1.783, no es cobriran amb seguretat perquè són jubilacions que no s'han reemplaçat i, per tant, la plaça ha desaparegut. La consellera manté la seva previsió que a finals d'any els interins que hagin passat a substituts i hagin patit modificacions en el seu contracte siguin aproximadament uns 770.
La consellera va assegurar també que la retallada d’interins no comporta una reducció en l'atenció als alumnes perquè els professors faran una hora més de docència a la setmana aplicant la nova normativa estatal i el resultat serà que si el curs passat els professors oferien 1.404.579 hores de docència, aquest curs seran 1.408.355 hores. Pel que fa a les ràtios, es passa de 13 alumnes per professor a infantil i primària a 14,4 aquest curs, i de 10,4 a secundària a 11,2. En el cas d'infantil, el 82,2% dels alumnes tindran 25 o menys i el 18% superaran aquesta ràtio. A primària, seran el 14,2% de les aules les que superaran els 25 estudiants per aula.A l'ESO en canvi, hi ha més aules que superaran la ràtio fixada fins ara de 30 alumnes per aula. En total seran el 68,5% les que mantindran aquesta xifra, mentre que el 25,9% tindran entre 31 i 33 i el 5,6% 34 alumnes o més.
Crítiques dels sindicats
Els sindicats de l'ensenyament USTEC-STEs, CCOO i UGT han contestat a la consellera Rigau, assegurant que la reducció de professorat “afectarà necessàriament l'atenció i la qualitat de l'ensenyament”. Els sindicats consideren que aquesta retallada dificulta el manteniment de la qualitat i l'assoliment d'objectius com la reducció del fracàs escolar. Per aquesta i d'altres mesures han augurat que serà un curs de mobilitzacions.
La portaveu d'USTEC-STEs Rosa Cañadell, considera que "serà un curs nefast que comencem en condicions que faran molt difícil poder donar una atenció com mereixen els alumnes". Des de COOO Àngel Garcia ha explicat que el fet que el curs comenci amb unes 3.000 dotacions de professors menys "situa els centres amb plantilles de fa cinc anys" i afegeix que en aquest temps els alumnes han crescut en 150.000. Per aquest motiu ha assegurat que l'objectiu de reduir el fracàs escolar amb menys professors "no es pot aconseguir". Garcia també ha criticat que la consellera hagi dit que d'aquests 3.000 professors s'espera que uns 1.300 interins siguin contractats durant el curs per cobrir substitucions ja que ha afirmat que el que compta és la "plantilla estructural". "Durant el curs poden haver 1.000 o 3.000 contractes de substitucions però no té res a veure amb la plantilla", ha afirmat. Ha considerat que això afectarà necessàriament la qualitat de l'ensenyament perquè "és impossible donar el mateix servei amb menys professionals".
Des de UGT, al seu torn, es mostren preocupats per la "retallada de plantilla importantíssima", així com el fet que augmentin les ràtios d'alumnes per aula. "Això ens situa en que l'alumnat tindrà menys atenció educativa". Fonts de sindicat asseguren que els números "canten" i "miracles no es poden fer" i alerten que el professorat està decebut i se sent en una situació "d'indefensió professional".
Porta d'accés a l'escola del Camí del Mig
Comentaris