El reglament del Consell de Ciutat estableix que siguin quatre els representants de la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró presents a l'òrgan. Nosaltres creiem que això no és suficient: hi hauria d'haver un representant de cadascuna de les catorze associacions veïnals existents a la ciutat, va dir Pep Sivilla, president de l'Associació de Veïns de Peramàs-Esmandies, en el torn de preguntes de l'audiència pública de presentació del Consell de Ciutat. L'acte va tenir lloc ahir al vespre a la biblioteca Pompeu Fabra. Sivilla manifestava així la preocupació de bona part dels assistents, que dubten que aquesta eina sigui realment representativa.
La composició del Consell assegura la representativitat i expressa la diversitat dels ciutadans, va destacar l'alcalde, Joan Antoni Baron, només començar l'acte. Els assistents a l'audiència, però, no van semblar estar-hi d'acord. Joan Jubany, líder de Candidatura d'Unitat Popular (CUP), va assenyalar que al reglament no hi trobava cabuda per organitzacions polítiques com la seva, que no té representació a l'Ajuntament. L'alcalde va respondre que la voluntat del consistori havia estat que al Consell no hi intervinguessin grups polítics i, que si els partits amb representació al Ple hi són presents, és perquè la normativa legal així ho requereix. Jubany també va remarcar la necessitat de promoure l'interès dels ciutadans pels afers públics per tal de garantir l'èxit d'iniciatives com el Consell de Ciutat, i va reclamar que l'Ajuntament proporcionés a les persones que hi participin tota la informació disponible sobre els temes que s'hi tractin.
Bona part de les persones que van intervenir van coincidir a posar en dubte l'efectivitat del sistema d'elecció dels trenta-cinc mataronins i mataronines que participaran a les reunions semestrals del Consell, i que es triaran de forma aleatòria. Els participants creuen que aquestes persones s'haurien d'escollir d'entre un conjunt de ciutadans que prèviament hagin mostrat interès per participar-hi. Baron va garantir que l'organització s'assegurarà que les persones escollides estiguin interessades pel Consell i pels afers públics.
El Consell de Ciutat serà l'òrgan de participació i de consulta de caràcter global que es crearà amb l'objectiu de debatre i consensuar les grans línies estratègiques de la ciutat. Estarà constituït per unes 150 persones, entre elles representants dels grups polítics municipals, dels consells sectorials i territorials, de les associacions empresarials i de veïns i de les organitzacions sindicals. El govern municipal es compromet a estudiar les seves propostes, valorar-les i, en el cas que no siguin acceptades, justificar-ne els motius davant el Consell. L'Ajuntament aposta per una democràcia representativa de qualitat i, a partir d'ara, hi haurà un nou actor polític en el procés de decisions que afecten la ciutat: la participació ciutadana, va dir Ivan Pera, regidor de Participació Ciutadana.
Els ciutadans podran presentar esmenes a la proposta de reglament del Consell de Ciutat des d'avui i fins el dia 26 de gener, a través de la web Consensus (l'espai de participació a internet), la web municipal, el número de tèlèfon d'atenció ciutadana 010, les oficines d'atenció ciutadana i els punts d'informació dels diversos centres cívics de Mataró.
Comentaris