Una delegació de quatre dones del Projecte Musa (Mujeres de Unión de la Selva) de Mèxic van exposar ahir dijous a La Peixateria la situació del col·lectiu de dones en el sí de les comunitats de les zones rurals més aïllades de Chiapas. Rosa Cruz, Santa Juárez, Arcelia Jiménez i Isabel Gómez, de la Selva Lacandona de Las Margaritas, van destacar les claus del seu projecte, que rep el suport des de l’any 1998 del Grup Tercer Món de Mataró, i que ha permès una certa alliberació de les dones d’aquestes comunitats, fins fa ben poc sotmeses al masclisme imperant. “Ara podem sortir de les nostres comunitats sense por”, va explicar Arcelia Jiménez.
Des de que es va fundar el projecte, l’any 1991, Musa ha treballat en l’àmbit educatiu, de salut, d’alfabetització, de capacitació productiva i de drets humans, entre altres, amb la voluntat d’ajudar a la emancipació de les dones i eradicar situacions com les que van explicar les membres de l’organització. “Ens havíem de llevar a les 3 de la matinada per moldre el blat i fer les ‘tortitas’ per l’esmorzar dels nostres marits”, va relatar Juárez. La creació de molins per accelerar el procés i el treball per compartir aquestes tasques entre home i dona ha permès millorar molt la situació. Tanmateix, el procés per a aconseguir-ho ha estat duríssim. “Quan vam començar a treballar conjuntament, ens reuníem per rebre formació i passàvem el dia fora de casa. Quan tornaven, els marits sovint ens esperàvem amb el cinturó per pegar-nos. Algunes no ho suportaven i marxaven del projecte”, va explicar Juárez.
El fort masclisme que domina les comunitats, i que sovint deriva en violència de gènere, xoca amb l’aparent paradoxa que les dones de Musa també es mostrin agraïdes amb els seus marits. Però tal i com elles mateixes destaquen, han après dels seus esposos a “organitzar-se”, tal i com ells van fer “per disposar de camins, aigua i electricitat”. A la vegada, però, les dones van sentir la necessitat d’organitzar-se també per a combatre l’incipient alcoholisme entre força dels seus marits, que també derivava en maltractaments. La dramàtica situació, però, ha canviat força d’ençà que les dones van decidir assessorar-se i treballar conjuntament per a millorar la seva capacitació.
Dues de les dones del projecte de Musa
Comentaris