Moment de la reunió dels diferents alcaldes i regidors
Moment de la reunió dels diferents alcaldes i regidors

R. R.

Les ciutats de l’arc metropolità avaluen el Pla Territorial

Els alcaldes de les set ciutats de l'arc es reuniran properament amb el conseller Joaquim Nadal

Representants de les set ciutats que formen part de l'arc metropolità han analitzat aquest dimecres l'estat actual del Pla Territorial Metropolità. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha explicat que a la reunió s'ha arribat a la conclusió que “els objectius que ens vam marcar en la primera declaració de l'arc metropolità els hem assolit plenament” i s'ha apostat per fomentar un model d'infraestructures viàries i ferroviàries que canviï l'”esquema basat en la radialitat per un pensant en la transversalitat”.

A més de Baron, la reunió ha comptat amb l'assistència dels alcaldes de Granollers, Martorell, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. En representació dels batlles de les dues altres ciutats de l'arc, Sabadell i Vilafranca del Penedès, hi han assistit els regidors d'Urbanisme. Els alcaldes de Mataró, Joan Antoni Baron; Granollers, Josep Mayoral; i Terrassa, Pere Navarro, han estat els encarregats d'explicar-ne les principals conclusions en roda de premsa.

Els municipis sol·licitaran en els propers mesos una reunió amb el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, per a exposar-li la seva anàlisi del Pla Territorial Metropolità, un document que “en un grau elevat ens satisfà”, segons ha explicat l'alcalde de Granollers. Els alcaldes han valorat positivament que el document de treball de la Generalitat aposti per “ciutats compactes” i “una articulació que fa de les ciutats els nòduls de creixement” territorial. Els diferents municipis defensen que les “ciutats que tenen un pes important a Catalunya han de poder-se comunicar” i Mayoral ho ha exemplificat: “els de Granollers volem anar a Mataró en tren i els de Terrassa volen anar a Granollers en tren sense trigar més d'una hora”.

Joan Antoni Baron s'ha felicitat que “moltes de les nostres propostes s'han incorporat a la ponència”, com el projecte de tren orbital i el Quart Cinturó, de les quals ha dit que “fa deu anys no podíem ni somniar”. En un àmbit més general, Mayoral creu que amb els governs tripartit s'ha produït un “canvi d'estratègia” en el plantejament de la regió metropolitana, passant d'una “estratègia basada en la no planificació” a un plantejament que planifica “per a dotar d'una certa sensatesa el creixement del territori”.

Es manté l'organització actual
Un dels reptes que es presenten a les ciutats de l'arc metropolità és la possibilitat de constituir-se com a comunitat de municipis. Tots tres alcaldes han descartat aquesta opció a curt termini però han deixat la porta oberta a portar-la a terme en un futur. Baron ha dit que no es tracata d'un “objectiu primordial” en aquests moments i ha destacat que l'organització actual (sense cap tipus d'estructura jurídica) “ens ha estat útil”. Navarro, per la seva banda, ha definit la relació actual com a “molt oberta” i “de confiança mútua”, però no ha tancat la porta a què pugui “evolucionar d'alguna manera”.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive