L'Escola Universitària Politècnica de Mataró (EUPM) desenvoluparà durant els propers tres anys el prototip d'un sistema de seguretat que utilitza diverses característiques físiques humanes. Segons ha explicat el responsable del projecte, Marcos Faúndez, això permetrà la realització d'accions que fins ara només es veuen a les pel·lícules, com ara obrir portes a través d'un escàner que llegeix la mà, la cara, la veu o l'ull.
Tot i que obrir una porta amb l'emprempta dels dits no és nou, actualment l'ús de sistemes biomètrics no ha obtingut la confiança dels usuaris per la manca de fiabilitat en entorns operatius reals i pels problemes de vulnerabilitat que presenten. A més, els únics experiments que funcionen ho fan en condicions de laboratori i amb un supervisor. El que proposa la Politècnica és fer un salt qualitatiu amb un sistema que funcioni de manera autònoma i desenvolupat en entorns reals amb un índex d'error molt per sota de l'actual. Aquest prototip estarà enllestit al 2009 gràcies a una inversió de més de 115.000 euros, subvencionat pel Ministeri d'Educació i Ciència.
Segons ha explicat el responsable del projecte, Marcos Faúndez, el nou sistema serà multibiomètric, és a dir, utilitzarà més d'una variable del cos humà per garantir la seva fiabilitat. Alhora, però, s'utilitzaran aspectes més simples de la fisonomia de les persones perquè el funcionament del sistema de seguretat sigui també més àgil i no registri errors.
En aquest sentit, es calcula que la identificació d'una persona a través de l'ús combinat de la veu, la cara i la mà té una fiabilitat similar a la de l'iris i a la de l'empremta digital, molt més sofisticats a l'hora d'analitzar-los. La independència del sistema que hauria de funcionar de forma totalment autònoma serà un altre dels avenços.
Comentaris