-
-

J. Vives

La neteja de carrers, un afer de ciutat

Els mataronins troben els carrers més bruts i el govern admet que hi ha menys pressupost i que caldrà més 'conscienciació' de la gent

Ni l’atur, ni l’habitatge ni la crisi. El tema central de l’Audiència Pública del pressupost celebrada el passat mes de gener va ser la neteja dels carrers. Els assistents van reclamar a l’Ajuntament que destini més recursos a la neteja viària, que es posin més papereres, que es persegueixin els propietaris de gossos que no recullen els excrements. I és que l’aspecte que presenta la via pública preocupa, i molt. El govern reconeix el problema però avisa que les finances municipals no permeten incrementar la neteja viària, i apel·la al civisme i la responsabilitat ciutadana per fer front a la situació.

En una consulta sobre el nivell de neteja a Mataró, realitzada aquesta setmana per Capgròs.com, la majoria de respostes han apuntat les mateixes problemàtiques: voreres brutes, papereres plenes i, sobretot, moltes caques de gossos per tots els carrers. “Els carrers estan sempre amb caques de gos. Haig d’anar esquivant-los i amb el cotxet de vegades no les veus. Fins i tot he hagut de baixar de la vorera”, comenta Sara de Francisco a través de la pàgina de Facebook de Capgròs. Aquesta lectora assenyala la zona de la Plaça de la Brisa i rodalies. El mateix problema es reprodueix al carrer Ciutat Freta, segons explica Mónica Marín; a zones de l’Eixample com el carrer Pizarro, segons apunta Joaquín Montoya; al carrer Unió entre Iluro i Cuba, assegura Roger Bancells. A través de twitter de Capgròs, Javi Chaves també opina que “passejar moltes vegades pels carrers de la nostra ciutat es converteix en una carrera d’obstacles per evitar les caques de gossos”. I més enllà dels excrements dels cans, també hi ha opinions que apunten a problemes més generals. Juan Andrés Cg, creu que “el carrer Biada podria estar millor per ser una zona comercial, i si parlem del polígon industrial del Pla d’en Boet, pèssim. El dilluns pel matí tot són ampolles i vidres”, explica. “Alguns carrers estan molt bruts, per exemple el Pla de Bages”, diu Fátima Palacios. “Al centre tenim els carrers bruts i mal il·luminats”, opina Pere Riera, i ho corrobora Anna Bassas, que creu que caldria “desinfectar els carrers de tant en tant com fan a Barcelona”. El problema, sintetitza Antonia Jurado, és que “es neteja poc i embrutem molt”.

El govern és conscient de la preocupació ciutadana i admet un problema que, davant les dificultats pressupostàries, exigirà d’una major “mentalització” per part de la ciutadania, segons ha explicat la regidora de Via Pública, Núria Calpe, a Capgròs. Mataró manté des del 2006 un contracte per la neteja viària amb l’empresa FCC que serà vigent fins el 2014. Des de l’any 2010, el pressupost d’aquest contracte s’ha anat retallant en prop de 200 mil euros cada any, fet que ha obligat a fer reestructuracions de personal i, en conseqüència, a retallar també el servei de neteja. Així, en aquests anys s’ha vist reduïda la freqüència en l’escombrada i neteja d’alguns carrers.

De cara al 2012, hi ha previst un pressupost de 3,2 milions d’euros, amb una reducció d’un 2% respecte l’any anterior. Però aquest any, a més a més, a la retallada de pressupost s’hi afegeix la impossibilitat de l’Ajuntament d’endeutar-se més. I el govern confiava en aquest endeutament per tal de fer front a l’amortització dels camions i la maquinària de neteja, un cost de 700.000 euros que s’ha de pagar abans de la finalització del contracte. Per això, explica Calpe, aquest any s’haurà destinar una part dels diners del contracte de neteja a aquesta amortització. Això suposarà un reajustament encara més estricte de la neteja. El servei de recollida de voluminosos serà un dels serveis que se’n ressentirà més, així com també la neteja amb aigua i les escombrades de nit. A més, es tornaran a modificar les freqüències en l’escombrat de carrers. Per exemple, si a l’inici del contracte hi havia un total de 33 carrers que s’escombraven cada dia, ara seran només 10. “Ens havíem acostumat a uns serveis molt eficients però això té un cost”, afirma la regidora de Via Pública. Segons dades del 2010, l’Ajuntament paga 38,5 euros a l’any per cada ciutadà en concepte de neteja viària, una quantitat que representa el 4,8% de la despesa corrent del pressupost. Calpe remarca que l’impost de la brossa que paga la ciutadania no es destina al finançament de la neteja viària sinó únicament al servei de recollida de la brossa dels contenidors. Per això, la responsable de Via Pública avisa que la ciutadania “s’haurà de mentalitzar i ser conscient” per no embrutar tant. “Potser haurem de tornar a escombrar el nostre tros de carrer com es feia antigament”, adverteix.

Calpe demana també conscienciació i civisme per aturar la proliferació dels excrements de gossos a la Via Pública. Per la regidora, aquest és un problema complicat “perquè és difícil enxampar les persones que no recullen els excrements”. De cara a afrontar aquesta problemàtica, el govern estudia la possibilitat de crear un grup d’agents cívics, tot i aquest és un projecte a mig termini. Mentrestant, Calpe demana als mataronins que ajudin a detectar i conscienciar sobre aquesta qüestió.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive