Robert Vives, de 78 anys, té tota la casa del carrer de Sant Antoni plena de treballs pictòrics. Al corredor, al rebedor, al dormitori... La majoria estan fets a ploma i tinta negra, com per exemple el retrat d'una antiga casa rectoral de Bruguera, al Ripollès. D'aquest treball va fer-ne tres-centes còpies que li van treure de les mans en un tres i no res. I s'assembla molt al dibuix del santuari de la Mare de Déu del Corredor que va servir d'inici al projecte que Vives té ara entre mans: reproduir a mida real sobre el paper el retaule del Santíssim del Santuari.
La idea va sorgir ara fa tres anys, durant l'enèsima visita al temple que feia amb el seu amic Josep Benet, de Llinars del Vallès. Lamentant-se del poc prestigi que té el retaule van tenir la idea de dibuixar l'interior de l'església aprofitant la traça i la paciència que té Vives en la matèria. Els dibuixos del retaule, posteriorment, s'agruparien en una carpeta amb els quinze fragments del retaule, la reixa, un dibuix del santuari vist des de lluny i alguns altres treballs. I tot plegat es vendria a benefici de construir una nova porta de fusta per a l'església que costa entre 9.000 i 12.000 euros. De fet, en la primera fase del projecte, Vives ja va arribar a fer cinc-centes còpies del dibuix de l'ermita, però se'n van vendre molt pocs.
A partir de diverses visites al lloc dels fets, prismàtics en mà, Vives va anar prenent apunts dels diferents fragments del retaule. De mica en mica, utilitzant la tècnica del puntillisme i una gran lupa, va anar dibuixant-los, exercici que requereix una gran minuciositat. L'artista va enllestir la feina fa mig any i va exposar el resultat a l'edició de la collectiva Sant Lluc d'enguany. Ara està fent la reixa que hi ha davant el retaule, la qual ja té força avançada i ha fet transparent, de plàstic. Vives també s'ha entretingut a dibuixar l'estructura del retaule, on posteriorment acoblarà les quinze imatges. I paral·lelament busca un lloc per ubicar definitivament tota la instal·lació.
L'artista preveu que l'exposició definitiva no es podrà fer fins d'aquí un parell d'anys, amb l'obra i tots els apunts, ja que el seu estat de salut no li permet avançar més de pressa. Es farà, ja està acordat, en una de les sales de Caixa Laietana.
«La gent no està acostumada a veure coses així», afirma Vives quan se li pregunta per la resposta dels que ja han pogut veure el treball. «Molts no saben què és el retaule del Corredor i la majoria de la gent tampoc sap apreciar el valor del retaule. Com que ho tenim tan a prop de casa... és allò que passa», conclou.
Comentaris