El catàleg de les masies de l’entorn de Mataró, elaborat per l’Ajuntament amb l’objectiu de donar a aquestes finques més usos que els permesos en l’actualitat, es manté frenat de manera temporal a la Generalitat. `L’àrea d’Urbanisme del PTOP ha reclamat a l’Ajuntament que estudïi les alegacions presentades per Unió de Pagesos i també per diversos particulars, que reclamen la inclusió de més masies en aquest catàleg. L’Ajuntament en va llistar un total de 37, ubicades als sectors de Can Vilardell, Valldeix, Mata i les Cinc Sènies. El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, ha confirmat, però, que les al•legacions presentades incorporen “un número considerable” de noves masies. Després de la reclamació de la Generalitat, l’Ajuntament està estudiant cada cas per afegir-lo al catàleg.
Les al·legacions d’Unió de Pagesos reclamen la incorporació de tota una sèrie de finques d’ús agrícola que no estaven en la llista inicial de l’Ajuntament “precisament perquè els seus usos ja estaven regulats”, ha apuntat Bassas. Un dels principals objectius del catàleg era garantir la subsistència de les finques llistades, oferint-los nous usos que fins i tot els permetrien obrir línies de negoci com ara la restauració o el turisme rural, o bé adaptar-se com a vivendes unifamiliars o plurifamiliars. La idea final del catàleg, com ha recordat el regidor d’Urbanisme, era promoure la gestió de l’espai lliure no urbanitzable de la ciutat. Bassas ha assegurat que estan “d’acord” en acceptar les al·legacions i incloure les noves masies en el catàleg. Tanmateix, constata que aquest procés alentirà l’aprovació final del document, ja que de cada finca es realitza una fitxa molt completa que detalla els futurs usos possibles en cada cas així com les diferents possibilitats d’ampliació arquitectònica de cada edifici. “No totes les masies poden fer el mateix ni es poden ampliar de la mateixa manera”, ha apuntat.
Diferències tècniques
Més enllà de les al·legacions que s’estan estudiant, el catàleg també ha topat amb altres reticències del departament d’urbanisme de la Generalitat. “Mantenim diferències de criteri en qüestions tècniques d’àmbits com la casuística del paisatge o les ampliacions permeses en cada finca”, ha reconegut Bassas. “Nosaltres ho veiem d’una manera i ells d’una altra, però és un tema que s’ha d’acabar de parlar”, ha conclòs. En tot cas, aquestes diferències representen un entrebanc que alentirà encara més l’aprovació definitiva del catàleg de masies, del qual en depenen els seus propietaris per poder tirar endavant reformes o nous negocis.
-
Característiques del catàleg
L'Ajuntament va presentar el catàleg de masies el mes de març de l'any passat. Cada una de les 37 masies van ser escollides pel seu interès arquitectònic, històric, paisatgístic, ambiental o social. El consistori va explicar llavors que el catàleg es podia desenvolupar gràcies a l'aplicació de la nova Llei d'Urbanisme de Catalunya i el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC). El catàleg ha de permetre que aquestes masies tinguin nous usos comercials i es puguin adaptar com a restaurants, hotels, cases rurals, residències, vivendes unifamiliars o plurifamiliars o activitats relacionades amb el mar, entre d'altres usos, sempre i quan aquests siguin respectuosos amb el paisatge i amb l'arquitectura original de l'edifici. De cada masia s'ha de confeccionar una fitxa amb documentació gràfica, informació sobre la seva superfície, us actual, possibilitat d'ampliació i els usos futurs que s'admetran en cada cas.
Una de les masies presents en el catàleg
Comentaris