Dades per a l’optimisme en les empreses maresmenques. Més d’un terç de les firmes de la comarca van augmentar la facturació fins a un 25% en el segon semestre de 2013, segons dades facilitades per PIMEC. Després d’uns primers sis mesos “durs”, segons la patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya, el segon semestre va donar indicadors positius, gràcies en bona part al creixement de les exportacions.
El delegat de Maresme i Barcelonès Nord de Pimec, Joan Carles Basi, va explicar divendres passat en roda de premsa que “la internacionalització és el motor principal” d’aquest augment. Les exportacions estan sustentant l’economia maresmenca i del conjunt del país, amb un mercat intern paralitzat. França, Alemanya, Centre-Amèrica i Amèrica del Sud, Emiràts Àrabs i els països de l’Europa de l’est són els principals mercats estrangers.
Segueix sent competitiva
Més enllà d’aquest fet, el Maresme és com a vuitena comarca més competitiva de Catalunya. Una posició que manté des dels últims tres anys (el 2010 era l’onzena) i que la situa per sobre de comarques veïnes com el Vallès Oriental. Des de PIMEC destaquen que el Maresme segueix sent competitiva malgrat que les seves empreses han reduït estructura, fruit de les pèrdues de plantilla per l’aplicació d’ERE i d’acomiadaments.
-
Principals sectors
Pel que fa als sectors productius més importants de la comarca, Pimec cita l’agroalimentari, especialment la planta i flor ornamental (que ha crescut el 2013 gràcies a l’exportació), el turisme i el sector tecnològic, que creix gràcies a la instal•lació a la comarca d’empreses d’electrònica de precisió i d’alta tecnologia. En referència al tèxtil, l’organisme dóna suport a la idea recurrent els darrers mesos d’un cert retorn de la producció a la comarca, un dels seus feus històrics. La trajectòria molt positiva d’empreses de referència en aquest sector al país com Mango o Desigual convida els tallers del territori a ser optimistes sobre les sinèrgies que es puguin crear.
Comentaris