Les restes arqueològiques trobades al subsòl del solar de Can Fàbregas formen part del conjunt industrial catalogat, cosa que n’inhabilita el seu desmuntatge i trasllat. Així ho ha manifestat aquest dimecres a la tarda la CUP, de la mà del seu representant en el Consell del Patrimoni, l’arquitecte Agàpit Borràs. En roda de premsa, Borràs ha apuntat que el que hi ha sota d’un Bé Cultural d’Interès Local (BCIL), com és Can Fàbregas, “també és un BCIL”. Aquestes restes, segons ell, “són un element inherent” a la fàbrica catalogada i per tant “no n’hi ha prou amb documentar-la”, tal i com deia la proposta tècnica de l’arquitecte Josep Puig Boltà, encarregat del projecte de trasllat de la nau. Borràs,ha apuntat que la descoberta d’aquestes restes ha d’implicar que “es paralitzi” tot el procés de trasllat de la fàbrica. “Es vol aprovar inicialment l’operació quan no es disposa de tota la documentació”, ha afegit, en referència a què encara no s’han estudiat detalladament les troballes arqueològiques. L’arquitecte ha recordat a més que l’informe de la direcció general de Patrimoni del departament de Cultura de la Generalitat que donava llum verda al trasllat de la nau (sempre que es realitzi de forma íntegra i conservant tots els seus elements catalogats) es va signar “sense conèixer les restes que hi ha en aquest subsòl”.
El regidor de la CUP Xavier Safont-Tria ha assegurat per part seva que el govern està a punt de cometre “una irresponsabilitat” tirant endavant l’aprovació inicial del trasllat. “És un projecte carregat d’errors, sospites i il·legalitats”, ha dit Safont-Tria, en referència als quatre contenciosos que hi ha actualment als jutjats per diferents qüestions polèmiques al voltant de Can Fàbregas, impulsats per la pròpia formació. El regidor ha assegurat que l’executiu municipal comet “prevaricació”, ja que sap que actua il·legalment en l’operació del trasllat. La CUP basa aquesta acusació en el fet que el reglament del Pla especial del patrimoni arquitectònic de Mataró especifica que no es poden traslladar edificis amb el màxim nivell de protecció (la catalogació “A” que ostenta Can Fàbregas). Safont-Tria ha afirmat que a partir d’ara les línies de treball de la CUP seran “insistir en l’oferta de diàleg amb el govern per trobar altres solucions” que no siguin el trasllat de la fàbrica, i “presentar al·legacions, recursos i, si cal, nous contenciosos per frenar les irregularitats del projecte”.
D’altra banda, el membre de la CUP Joan Jubany ha afirmat que estan estudiant impugnar la reunió del Consell d’Administració de PUMSA celebrada ahir dimarts en haver-se programat a la mateixa hora que la del Consell del Patrimoni. Per la CUP, hi ha hagut “mala fe” per part del govern, ja que aquesta coincidència va implicar que Agàpit Borràs, representat de la formació en els dos organismes, només va poder assistir a una de les dues reunions.
Safont-Tria, Borràs i Jubany, a la roda de premsa
Comentaris