-
-

Judith Vives

La crisi fa proliferar les botigues especialitzades en compra d’or

El preu de l'or està en alça i moltes persones a l'atur amb necessitats econòmiques opten per vendre's les joies per aconseguir diners

En temps d’inestabilitat financera, l’or es converteix en un valor refugi. Per això, la compra d’or s’ha convertit en un negoci que va a l’alça. A Mataró, en els darrers mesos ha proliferat les joieries i comerços especialitzats en la compra d’or i el fenomen, segons els experts del sector, anirà a més. “Això passa sempre que hi ha crisi”, explica Joan Xalabardé, de la botiga Second Company, que detalla que en aquest fenomen conflueixen dos aspectes: “Per una banda el preu de l’or està molt alt i per l’altra, hi ha gent que s’ha quedat a l’atur i necessita diners, tenen joies d’or a casa i ara se’ls paguen a un preu més alt”, detalla.

Actualment a Mataró es poden trobar quatre comerços que compren or. “Ve molta gent en atur, el seu dia a dia és dur i han de recórrer als recursos que tenen”, explica Antoni Sanahuja, de la joieria Estel d’Or, que veu una clara correlació entre la crisi i la proliferació d’aquest tipus de comerç. Durant la crisi dels anys vuitanta, recorda Sanahuja, Barcelona va passar de tenir només deu botigues de compra d’or a obrir-ne més de 200. Aquest joier creu que a Mataró, en els propers mesos, podrien arribar a funcionar una dotzena de comerços similars. “La previsió és que els propers tres anys siguin de molta feina”, explica. “Quan s’acabi la crisi, el preu de l’or baixarà”, afegeix Xalabardé.

Segons explica Sanahuja, prop del 80% dels seus clients recorren a la venda de les seves joies per poder fer front a una situació econòmica complicada. “És dur, perquè vas veient com primer venen amb un braçalet per veure com funciona després tornen amb altres joies, fins que s’acaben”, relata. Maria Maroto, de la Joieria Barcelona 3, coincideix en què entre els clients hi ha molta gent necessitada i que responen a diferents nivells socials. No obstant, assegura també que “no tot és necessitat”. Segons Maroto, entre els clients d’aquest tipus de comerç també s’hi poden trobar “persones que s’han separat i que ja no volen les joies que els van regalar”, i també gent que es ven unes joies i amb els diners que obté, “se’n compra de noves”. Sanahuja confirma que un petit percentatge dels clients responen a aquest perfil. Segons Maroto, aquest tipus de negoci també és una alternativa per a les joieries que, per la crisi, no venen tant.

Les botigues compren l’or a un preu que oscil·la entre els 8 i els 11 euros el gram, en funció de l’establiment. Posteriorment, aquestes joies no es revenen, sinó que es fonen i es converteixen en l’or buscat pels inversors. Una alternativa a la venda de l’or es pot trobar en l’empenyorament, recorda Antoni Sanahuja d’Estel d’Or: “hi recorre gent que passa per dificultats puntuals, així pot aconseguir diners deixant les joies com a garantia i recuperar-les després”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive