La crisi econòmica repercutirà en l’activitat de l’empresa Municipal Aigües de Mataró. La reducció d’activitat econòmica degut a l’actual situació afectarà a la tarifa de l’aigua dels consumidors i a les inversions que l’empresa dedica a millorar el seu servei. Així ho va explicar el gerent Rafael Montserrat durant la presentació del balanç d’Aigües de Mataró de 2008. La crisi ha suposat per l’empresa “tenir menys activitat econòmica, i per tant menys ingressos que s’han d’equilibrar amb els ingressos de tarifes”. “Hem tingut menys venda d’aigua, i hi ha menys metres cúbics per repartir”, va afegir. També va remarcar que per mantenir la qualitat de servei “es necessiten inversions”.
Tot i això, Montserrat va explicar que hi havia una altra via per fer front als efectes de la crisi, que passa per reduir les inversions de l’empresa. Ha posat com exemple que “els prop de 3 milions d’euros que farem d’inversió aquest 2009 es reduirà en el 2010”. Segons el gerent, la decisió final arribarà en un punt mixt entre les dues vies, ja que les coses “no són blanc o negres, sinó que sempre s’agafa un dels grisos”. A més, Montserrat també va assenyalar una tercera opció, segons el gerent “no gaire aconsellable” en aquests temps, que es basa en “anar a buscar diners fora i pagar-los més endavant”, en referència a peticions de crèdits a entitats financeres. “Buscarem la solució per mantenir l’equilibri sostenible per la població i per les necessitats del servei.
Montserrat va explicar que malgrat haver tingut beneficis lleugerament superiors als de l’exercici de 2007, 1.050.000 euros, aquesta xifra és “molt més inferior al que teníem previst”. Aquestes dades amb números verds es deuen a una “casualitat”, segons Montserrat, ja que durant el 2008 van rebre l’encàrrec de moltes feines per l’Agència Catalana de l’Aigua que han donat “un complement de resultat que se suma al voltant de l’activitat normal [activitat que sí s’ha vist reduïda] que ha permès salvar el benefici”. Aquest encàrrec es basa en la recuperació de pous i mines i la construcció de les canonades corresponents per acostar-ho a la ciutat. “Acabarà sent un treball en benefici nostre, ja que la intenció de l’Agència és passar-ho a Aigües de Mataró perquè ho faci servir”.
Els beneficis d’un milió d’euros es fan servir, com cada any, per reinvertir en millores de la xarxa. El 2008 es va fer una inversió de 2.504.000 euros, encaminada a millora la xarxa existent, el rendiment i la qualitat dels recursos. Aquesta política d’inversió ha suposat que el consum d’aigua a la ciutat s’hagi reduït en un 12% en arribar als 103 litres per habitant i dia. Les causes d’aquesta dada es deuen a la política tarifària, les campanyes d’estalvi i la situació de sequera que es va patir durant l’any passat.
Bon rendiment i més ús de l’aigua pròpia
El rendiment d’aigua a la ciutat es manté en un nivell alt amb el 91%, molt per sobre de la mitjana de Catalunya, que es troba en el 77%. Tot i això, aquesta xifra és lleugerament inferior a la de 2007, en la que el rendiment es trobava en el 94%. Pel que fa a l’aigua pròpia, durant el 2008 es va incrementar l’aportació d’aigua pròpia dels aqüífers a la ciutat fins arribar al 20%, encara que la principal aportació segueix sent del riu Ter. El total d’aigua subministrada a la xarxa de 2008 va ser de 7.315.358 metres cúbics, una xifra inferior a la de 2007, que es va situar en 7.997.621.
-
El clavegueram, taló d'Aquil·les
CiU es va abstenir i el PPC i la CUP van votar en contra dels comptes generals d'aigües de Mataró que es van aprovar en la Junta General celebrada dijous, dia 18, al saló de sessions de l'Ajuntament. Ciu i el PPC van coincidir en assenyalar la gestió del clavegueram com el taló d'Aquil·les de l'empresa municipal, en paraules del cap del grup nacionalista Joan Mora, que va reclamar una inversió directa en aquest àmbit per tal que les obres de manteniment de clavegueram deixin de repercutir en el cost del rebut de l'aigua. Pel portaveu popular Pau Mojedano, el clavegueram és la patata calenta d'Aigües de Mataró i que l'Ajuntament traspassés la seva gestió a l'empresa municipal és un error que no es pot deixar passar. El portaveu de la CUP, Xavier Safont-Tria, va reclamar que s'estudiïn nous sistemes de gestió de l'aigua més sostenibles.
Comentaris