L’Escola Municipal de Música (EMM) torna a ser motiu de controvèrsia. L’oposició considera que el model pedagògic i de funcionament d’aquest servei municipal corre perill. Els representants de PSC, ICV-EUiA i CUP van votar ahir dimecres en contra del plec de condicions del nou concurs d’externalització de la gerència i la contractació de l’EMM. El principal punt de confrontació amb la proposta presentada pel govern de CiU radica en la continuïtat de l’actual equip pedagògic. El nou concurs no preveu la subrogació dels professors per part de la nova empresa adjudicatària, per la qual cosa els tres partits consideren que la continuïtat d’aquest equip pedagògic està en perill. Els grups de l’oposició coincideixen en apuntar que els actuals professors estan ben valorats i han fet una feina positiva, i si la majoria són substituïts per una nova plantilla, es pot acabar trencant l’actual model de l’EMM, que han definit d’exitós.
El govern va portar al Consell Plenari de l’IME la votació del plec de clàusules que ha de fixar les condicions per a l’externalització del servei de l’EMM. Aquesta externalització inclou, per una banda, la gerència de l’escola, que fins ara estava en mans d’un equip de quatre persones contractats per obra i servei directament per l’IME. Per l’altra, la contractació de la plantilla del professorat, una tasca que actualment es reparteixen dues empreses, VisualSonora i Educats, fruit d’una adjudicació per concurs. El nou concurs públic implica que una sola empresa es faci encàrrec d’aquests dos àmbits, mentre que l’IME mantindria la direcció executiva de l’escola. El desacord es va produir a l’hora d’abordar la continuïtat dels professors. Segons han explicat els tres grups de l’oposició, el president de l’IME, Pere Galbany, es va negar a incorporar cap clàusula que garantís la subrogació de l’equip pedagògic, al•legant arguments jurídics. Un total de 8 membres del Consell Plenari van acabar votant negativament a la proposta del govern, amb la qual cosa el concurs per a l’externalització de l’EMM de moment no es pot convocar.
PSC, ICV-EUiA i CUP han ofert aquest dijous rodes de premsa per explicar el seu posicionament al plenari de l’IME, mentre que el govern municipal encara no s’ha posicionat al respecte. El cap del grup municipal socialista, Joan Antoni Baron, ha lamentat que el govern de Joan Mora “no hagi volgut buscar el consens previ” en aquest àmbit. Segons ell, el plec de condicions proposat per l’executiu “contradiu la proposta de resolució aprovada pel Ple que reclama mantenir el model actual de l’Escola de Música”. “Si volen canviar-ho, és legítim, però que ho diguin clarament i no ho amaguin en un tràmit administratiu com és un plec de condicions”, ha afegit l’exalcalde. Com a alternativa a la manca d’acord, han proposat que es prorrogui el contracte actual. El PSC considera, a més, que contemplar la subrogació dins del plec de clàusules no hauria de suposar cap problema legal, ja que així s’estableix en els concurs de gestió de serveis com la neteja municipal o el Mataró Bus, entre d’altres.
ICV-EUiA, que gestionava l’IME quan es va posar en marxa l’Escola de Música, ha criticat la “manca de flexibilitat” del regidor Pere Galbany a l’hora de debatre aquesta qüestió. La regidora Conxita Calvo, s’ha preguntat “quines intencions hi ha al darrere” d’aquesta postura del govern. El cap del grup municipal, Esteve Martínez, s’ha qüestionat “per què cal tocar un model d’escola de música que funciona, que és eficient, que dno dóna maldecaps comptables i que és un dels més assequibles del país”. Martínez creu que la resposta radica en la voluntat del govern municipal de canviar el model de l’escola. Per últim, el regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria, també ha destacat la feina realitzada pel professorat des de la creació de l’Escola de Música. Safont ha apuntat que “és important mantenir l’actual model pedagògic de l’Escola”. L’única garantia per aconseguir-ho, segons éll, és “mantenir la plantilla de professors”. La CUP, però, veu en el govern municipal “una voluntat de fer nét i començar de nou” amb aquest servei.
-
Comentaris