El govern municipal va aprovar definitivament, dijous, dia 20, el Programa d’Actuació Municipal (PAM) i el pressupost del 2008 amb els vots en contra de CiU, PP i la CUP. L’oposició va visualitzar amb el seu vot el desencant per l’actuació del govern municipal, no sense abans reclamar l’oportunitat de tenir una major implicació tant en l’elaboració dels pressupostos municipals com en aquells temes considerats "de ciutat". En aquest sentit van girar tant el discurs del portaveu del PP, Pau Mojedano, com també la intervenció, en el segon torn de rèplica, del cap del grup municipal de CiU, Joan Mora, que va deixar que el primer en parlar fos el portaveu Joaquim Fernàndez.
Nacionalistes i populars van coincidir en lamentar la manca de diàleg del govern municipal. "Hem de plantejar una altra manera de fer les coses, trenquem els límits", va dir Mojedano, demanant al govern que "deixi de banda una manera de fer política tancat en si mateix" i sigui "més receptiu i obert" per comptar amb l’oposició per elaborar els pressupostos. El portaveu popular no es va estalviar les crítiques a la "manca de visió" del PAM del 2008 o va tornar a advertir que "no respon als grans problemes de la ciutat", entre els quals va citat el baix nivell de formació, els poc atractius culturals, la baixa renda familiar, la forta presència d’immigrants o la seva poca capacitat de generar oportunitats. Al seu parer, per plantar-hi cara s’ha de "parlar de futur" i intentar arribar a "acords importants en temes de ciutat". Sobre el pressupost, Mojedano va lamentar que no fos "més arriscat" i va advertir que s’hagi fet “sobre bases irreals". "I llavors caldrà apretar la butxaca dels ciutadans", va afirmar.
CiU va deixar la valoració política del pressupost pel segon torn de rèplica, després que en la primera intervenció el portaveu Joaquim Fernàndez fes un exhaustiu repàs a les al·legacions presentades. Segons va explicar, d’aquesta manera volia deixar constància de l’esforç realitzat pels nacionalistes de recollir les inquietuds dels ciutadans. A més, Fernàndez també va criticar la "pèrdua de riquesa" en tots els mecanismes de debat. Mora, per la seva banda, va assegurar que aquest pressupost "no recull les propostes "que CIU hauria fet" i va recordar que els nacionalistes havien ofert "la possibilitat de seure i arribar a acords". "Voldríem votar que si, però no podem", va dir Mora, assegurant que la seva formació havia "lluitat per Mataró" intentant, per exemple, aconseguir que la Generalitat inverteixi un milió d’euros en el projecte TecnoCampus.
La CUP no està satisfeta "ni per la qualitat ni per la quantitat" del pressupost, segons va dir el portaveu Xavier Safont-Tria. El regidor independentista va lamentar que els número del 2008 siguin tant "limitats" i ho va atribuir al fet que els ajuntaments cada vegada assumeixen més compromisos i també al continu increment de "l’expoli fiscal" que afecta Catalunya. "Si accepten les regles del joc continuarem dependent del govern espanyol", va dir Safont-Tria, que en el segon torn de rèplica va defensar obertament la independència de Catalunya com a "eix estratègic" per no caure en una "política mesella que claudica davant el govern espanyol". El regidor de la CUP va assegurar també que no cauria en el "discurs populista" del PP sobre la rebaixa dels impostos i es va comprometre a vetllar perquè aquests impostos reverteixin "en serveis de qualitat". A més, va critica la "poca capacitat d’intervenció" del govern municipal, motivada pel fet que"les decisions estan en mans del capital immobiliari i les multinacionals".
Pressupost equilibrat i sanejat
La regidora de Serveis Centrals Montse López, que va encetar el ple donant compte dels números de l’any vinent així com argumentant les raons per les quals s’han acceptat o rebutjat les diferents esmenes presentades pels grups municipals. López va assegurar "no compartir la visió catastrofista" de l’oposició i va defensar que el pressupost és "equilibrat, sanejat i molt ambiciós". Els portaveus dels tres grups del govern van valorar positivament un PAM i un pressupost que és "realitzable i planteja reptes de futur", segons Francesc Teixidó (ERC) i que dóna resposta "al model de ciutat que volem", segons Quitèria Guirao (ICV). El socialista Ramon Bassas va assegurar que el pressupost fa un "salt endavant que ens prepara pel futur" i va assegurar que aquest mig any de mandat només "és un tast del que veurem en aquests quatre anys".
L'alcalde, Joan Antoni Baron, va assegurar que la ciutat no està "tan malament" com la pinta l'oposició ni va tan bé com aquells que afirmen "Mataró rai!", i va advertir que ha de ser la pròpia ciutat la que generi confiances "perquè ningú ho farà per nosaltres". Baron va reconèixer en certa manera les dificultats d'assolir acords amb l'oposició -"la visió de la dreta no és la visió de l'esquerra". els va dir- però va recordar que la "taula està parada per seure quan vulguin", sempre que sigui "en clau de lleialtat mútua". Per últim, va definir "d'ambiciós" el pressupost.
La sessió extraordinària d'aprovació del pressupost
Comentaris