-
-

Xavier Amat

'L’inici d’un conflicte bèl·lic al Sàhara penja d’un fil més prim que mai'

Entrevista amb Anna Gómez, presidenta de l'Escola per la Pau amb el Sàhara

A Mataró i al Maresme moltes persones es mostren especialment preocupades per la situació que s’està vivint als territoris ocupats del Sàhara Occidental i als camps de refugiats. Són famílies que han acollit infants d’aquella zona als estius o que hi han viatjat i han conegut de primera mà el conflicte, i s’han vinculat a alguna associació d’ajuda o solidaritat. Anna Gómez va ser vicepresidenta de l’Associació Catalana d’Ajuda al Poble Saharauí de Mataró, i des de fa dos anys presideix l’Escola per la Pau amb el Sàhara.

Ha pogut contactar amb algun conegut del territori ocupat pel Marroc?
Cada nit m’escric amb un saharauí que està allí amagat, ens envia informació de primera mà i nosaltres li donem el màxim ressò a través de les xarxes socials d’internet. És un patiment constant, ell mateix està esperant que en qualsevol moment el vagin a detenir.

Què en sap, de la situació que s’està vivint aquestes darreres setmanes?
El Front Polisario està intentant controlar la tensió que es viu als camps de refugiats, perquè quan els arriben les notícies del que passa a la zona ocupada els joves es mostren disposats a anar a la guerra. L’inici d’un conflicte bèl·lic al Sàhara penja d’un fil més prim que mai, i em fa moltíssima por, perquè evidentment no tenen armament que es pugui comparar al del Marroc, però és que estan molt cremats de viure al desert des de fa 35 anys! Els joves volen agafar els vehicles i anar cap al “Mur de la Vergonya”, on hi ha mines antipersona, tancs marroquins esperant-los... El Front Polisario ho va aguantant, esperant a veure si a nivell internacional es fa alguna cosa.

Doncs de moment...
És deplorable l’actitud del govern espanyol, i tot per interessos econòmics, i potser per llaços d’amistat. Vaig tenir al meu costat Trinidad Jiménez – actual ministra d’Afers Exteriors – en una manifestació l’any passat a Madrid, lluint lla una bandera sahrauí, i mira ara... I la ministra de Cultura demanant als famosos que no parlin d’aquest tema, això és massa!

Què es pot fer, des de la societat civil?
No molt més del que ja fem: concentracions cada setmana, intentar que es parli del conflicte quant més millor... perquè molta gent en té un total desconeixement, i sembla que hagin de passar coses tan greus com les d’aquests darrers dies per a que torni a sortir als mitjans, quan el conflicte és diari des de fa més de tres dècades. Les associacions del Maresme estem preparant una moció per presentar-la als ajuntaments per tal que hi donin suport.

Es poden veure afectades les activitats de l’Escola per la Pau amb el Sàhara, que vostè presideix?
L’Escola va néixer fa quatre anys i té com a objectiu portar nens dels campaments de refugiats a estudiar a Catalunya a partir de l’ESO i fins que acabin els estudis, ja que als campaments no hi ha infraestructura per estudiar l’ESO. Està avalada pel ministeri d’Educació de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), i un jove ja està cursant primer de batxillerat mentre que deu més van arribar aquest setembre. Penso que el que està succeint les darreres setmanes no influirà en les nostres activitats, i si ho fa tant de bo que fos positivament perquè s’hagués solucionat definitivament el conflicte i els nens poguessin estudiar al seu país!

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive