-
-

Albert Ribas Dot

L'historiador Oriol Jonqueres emociona Mataró en l'homenatge a Companys

L'acte acadèmic en commemoració al 66è aniversari de la mort de l'antic president de la Generalitat reuneix un centenar de persones

Gairebé cent persones van omplir, dimarts dia 17, la sala de sessions de l'ajuntament per escoltar la xerrada "Lluís Companys, rostre d'una república”. La conferència, a càrrec de l'historiador i professor Oriol Jonqueres, era el plat principal de l'acte acadèmic en commemoració del 66è aniversari de l'assassinat de l'antic president de la Generalitat de Catalunya.

Oriol Jonqueres, acostumat a acostar la història al gran públic als programes de televisió i ràdio que ha fet (“En Guàrdia” a Catalunya Ràdio o “El Favorit” a TV3) i als joves a través de les classes que imparteix a la Universitat Autònoma de Barcelona, va preferir fer la xerrada dret, gesticulant, movent-se i senyalant a la gent com si es tractés, no només d'una classe d'història, sinó, fins i tot, d'una obra de teatre. Durant poc més d'una hora, l'èmfasi que posava en el relat detallat dels fets a través de tot tipus de testimonis i dades, i l'ús que feia de cos i veu, van aconseguir provocar tota mena de reaccions en el públic assistent. Jonqueres aprofitava qualsevol excusa per incloure sucoses anècdotes que feien referència a personatges de l'època com, per exemple, Pi i Sunyer.

"Una generació de valents"
Malgrat que la conferència se centrava en Lluís Companys, l'historiador va voler oferir un gran context històric previ amb tot luxe de detalls, “per entendre les persones, hem d'entendre el període i el context”, defensava davant del seu públic. Durant la xerrada, Jonqueres va intentar no prendre partit per cap bàndol i explicar els fets d'una manera racional, però no va poder evitar emocionar-se i emocionar els assistents. A més, entre altres declaracions, va definir la generació de Lluís Companys com “una generació de valents” i va dirigir-se als oients més joves de la sala per retre un homenatge als avis i àvies “que tan van fer perquè Catalunya sigui el país que és ara”.

Encara que la xerrada va començar amb mitja hora de retard per culpa del trànsit, el públic assistent va perdonar la impuntualitat fins al punt d'ovacionar Oriol Jonqueres durant diversos minuts al final del seu parlament. Abans d'aixecar l'acte acadèmic, però, l'alcalde Joan Antoni Baron va voler destacar amb unes paraules finals la importància d'homenatjar perquè “cal saber d'on venim per saber qui som”.

L'acte va estar presidit a més de l'alcalde, per la presidenta d'Òmnium Cultural, Mercè Colomer, i pel president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera. A més, va comptar entre el públic amb personalitats de la ciutat com, per exemple, Josep Fradera, guanyador d'una de les creus de Sant Jordi d'enguany.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive