Mataró no podrà comptar amb els 11 milions d’euros que l’Ajuntament preveia aconseguir per la via de l’endeutament. El decret del nou president del govern Mariano Rajoy emès el passat 30 de desembre prohibeix endeutar-se més als ajuntaments que ja superen la ràtio del 75%, una mesura que afecta el consistori mataroní, que té un nivell d’endeutament del 85%. L’alcalde, Joan Mora, ho va explicar ahir, dilluns dia 16, en el transcurs de l’Audiència Pública del pressupost que va tenir lloc al Centre Cívic del Pla d’en Boet. D’aquests 11 milions d’euros, va dir Mora, uns 5 milions s’havien de destinar a tapar el forat pel deute de Pumsa. Els 6 milions restants anaven a diferents inversions, com ara les obres de millora dels eixos comercials previstes en el POEC (Programes d'orientació per als equipaments comercials), les obres de manteniment al sostre de Can Palauet, la restauració de Santa Maria o el reforç dels fonaments del pont de Sant Simó.
Per cobrir les inversions que s’havien de finançar a través de l’endeutament caldrà, per tant, recórrer al pressupost ordinari de l’Ajuntament per al 2012. Això vol dir que s’hauran de revisar i descartar altres projectes no prioritaris per poder donar cobertura als projectes més urgents. Així, per exemple, el govern podria optar per anul•lar l’edició del butlletí municipal i destinar aquests diners a arreglar els fonaments del pont de Sant Simó. Mora va admetre que la mesura inesperada del govern de Rajoy posa l’Ajuntament en una situació difícil: “l’any 2012 serà molt complicat, segurament l’any més complicat de la història recent de Mataró”, va assegurar, advertint que sense aquests 11 milions no hi haurà diners per invertir en cap nou projecte. “Caldrà que fem un exercici d’austeritat i de col·laboració entre tots”, va afegir.
L’alcalde també va avisar que la situació es podria agreujar ja que l’aportació de l’Estat, que es coneixerà al febrer, podria ser més baixa del previst. A més, va explicar que les aportacions de la Generalitat tampoc són les previstes, i ho va il·lustrar amb l’exemple del milió i mig d’euros que el govern català hauria d’haver aportat per pagar les escoles bressols municipals “i del que encara no hem cobrat res”. El regidor de Participació, Quim Fernàndez, també va posar com a exemple la reducció de les subvencions per a Nova Ciutadania, que passen de 260.000 euros a 67.000 en el cas de l’aportació estatal, i de 137.000 a 41.000 euros en el cas de la Generalitat.
Neteja de carrers i gespa artificial
La mala notícia que va donar l’alcalde, però, no va provocar cap reacció destacable entre els assistents a l’Audiència Pública, a tenor de les intervencions que hi va haver. La majoria es van centrar la manca de neteja dels carrers, a la qual el govern va respondre admetent que el pressupost ha disminuït els darrers anys i que ara mateix no s’hi poden destinar més recursos. També hi va haver preguntes sobre el dèficit de prop d’un milió d’euros que arrossega el servei del Mataró Bus, sobre el qual la regidora de Via Pública va explicar que caldrà modificar línies i horaris per fer-hi front.
Un altre dels temes recurrents a l’Audiència Pública va ser l’estat del camp de futbol de la Unió Deportiva Molins. Fins a cinc vegades van intervenir els representants del club per reclamar la instal·lació de gespa artificial al camp, i en cinc ocasions el regidor Pere Galbany els va respondre que l’Ajuntament no té diners per aquest projecte i que caldrà esperar com a mínim un parell d’anys per posar la gespa. L’Associació de sords de Mataró va protagonitzar una llarga intervenció amb la qual va voler visualitzar la tasca que porten a terme i van proposar diferents projectes per col·laborar amb l’administració.
L'alcalde, amb els regidors de Participació i Administració
Comentaris