L’Ajuntament de Mataró preveu estalviar uns 900.000 euros en sous al 2010 amb l’aplicació del decret de l’Estat per reduir el dèficit públic. Les mesures d’aquest decret afecten tant els regidors i els càrrecs de confiança com als funcionaris i personal laboral i es començaran a aplicar a partir d’aquest mateix mes de juny, un cop aprovat en un ple extraordinari que se celebrarà aquest divendres, dia 18. L’aplicació del decret suposarà la reducció del sou dels càrrecs electes d’entre un 5 i un 7%, i d’un 7% en el cas dels caps d’àrees i directius. En el cas dels funcionaris, es reduiran el sou el 5%, si bé l’aplicació de la reducció serà gradual, de manera que serà més elevada en el cas dels funcionaris de major categoria i pràcticament imperceptible en els de menor rang.
Pel que fa al personal laboral, la seva reducció serà d’un 5% per a tothom independentment del seu grup professional, després que l'assemblea rebutgés una retallada progressiva que havien pactat Ajuntament i sindicats. Tot i que l’Ajuntament i els sindicats UGT i CCOO (Catac no va assistir a la reunió) van arribar a un principi d’acord a la mesa negociadora del personal laboral per aplicar la reducció salarial de forma gradual, la posterior assemblea dels treballadors hi va votar en contra. Per aquest motiu, en el cas dels laborals, uns 160 treballadors, s’aplicarà la reducció serà lineal del 5%, segons va explicar la regidora de Serveis Centrals, Montse López, en roda de premsa.
Entre els regidors, els tinents d'alcalde amb dedicació exclusiva veuran reduït el seu sou, de prop de 47.000 euros, en un 7%. Al tinent d'alcalde de Via Pública, Francesc Melero, que té dedicació parcial i un salari de 40.000 euros anuals, així com a la resta de regidors de govern que no són tinents d'alcalde, i als portaveus de l'oposició, se'ls aplicarà una reducció del 6%. Aquest gruix de regidors té salaris compresos entre els 34.600 i els 40.500 euros, a excepció d'Oriol Batista, que tot i ser al govern no té cap competència delegada i només cobra per assistència als plens (una retribució que també es redueix en el 5%). La resta de regidors de l'oposició que no són portaveus cobren únicament per assistència al ple i la retallada, en aquest cas, serà del 5%. En el cas de l’alcalde, el decret preveu una reducció del seu sou en un 8%, tot i que a Mataró, Joan Antoni Baron no cobra el sou de l'Ajuntament perquè hi va renunciar per poder cobrar en condició de diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Per tant, la retallada que se li aplicarà correspon a l’ens provincial, i serà del 15%.
Retallades més altes pels càrrecs de confiança
El grup de treballadors amb salaris elevats és el dels sis càrrecs de confiança del govern (amb salaris de fins a 80.000 euros) i els dels vuit directors d’organismes i empreses municipals, que també patiran una retallada del 7%. La retallada dels sous dels prop de 500 funcionaris s’aplicarà de forma progressiva en funció de la categoria.
Finalment, la retallada de sous als treballadors de les empreses municipals (PUMSA, Prohabitatge i Aigües de Mataró) depèn de la negociació col·lectiva. En el cas de Gintra, però, les mesures de reducció de salaris les aplicarà directament l'Ajuntament perquè aquesta és una societat deficitària que es finança amb aportació municipal.
Els diners que estalviarà l'Ajuntament amb aquestes mesures, prop d'un milió d'euros es destinaran a resoldre el dèficit de l'institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), que és d'uns 18.000 euros. La resta es destinarà a reduir l'endeutament, va explicar López.
Els regidors de l'Ajuntament en un ple
Comentaris