Per norma general els edificis situats en zona marítimo-terrestre s’han de destinar a usos relacionats amb l’activitat nàutica o marítima, però la concessió atorgada per la Direcció General de Ports i Transports va autoritzar excepcionalment els usos educatius en aquest edifici fins al 2014. Però l’actual centre universitari desapareixerà molt abans. "I no és l’objectiu del Consell Comarcal mantenir els usos nàutics, per això ha cedit la concessió a l’Ajuntament", explica la presidenta de la Fundació TecnoCampus, Alícia Romero, que afegeix que, a canvi, el consistori haurà d’assumir un crèdit de més d’un milió d’euros. Segons Romero, l’Ajuntament podrà sufragar aquest crèdit gràcies als operadors privats que ja s’han interessat per instal·lar-se en aquest espai, com ara el Centre Natació Mataró. La presidenta del TecnoCampus reconeix també que aquesta és la "condició sinequanon" que ha posat el Consell Comarcal del Maresme per tal de tirar endavant la integració de les dues escoles universitàries.
El suport de CiU
El conveni de cooperació entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal tirarà endavant gràcies al suport de CiU, que s’ha mostrat partidari d’un acord que, segons explica el cap del grup municipal Joan Mora, "permetrà recuperar l’edifici per la ciutat". Mora, que també és el portaveu de CiU al Consell Comarcal del Maresme, reconeix, des d’aquesta vessant, que la cessió per poc més d’un milió d’euros "és un regal". Com a regidor de l’Ajuntament de Mataró, afegeix Mora, la justificació del seu suport a aquest conveni es basa en la importància per a la ciutat d’un edifici "que pot servir per dur-hi a terme activitats relacionades amb la nàutica o amb la formació vinculada als temes del mar, bé sigui amb explotació directa per part de l’Ajuntament o amb convenis amb entitats esportives o de lleure". Per això, creu Mora, "té molt més sentit que el gestioni l’Ajuntament de Mataró que no el Consell". El líder nacionalista reclama la creació d’una comissió que s’encarregui d’estudiar els possibles usos de l’equipament. En aquest sentit, Mora veu una "certa precipitació ja que el més lògic hagués estat definir bé els usos abans de tancar el conveni". L'acord també comptarà amb el suport dels populars, que també defensen que l’edifici es pot vincular amb el seu projecte nàutic.
L’oposició d’ICV
No hi haurà consens, però, entre els tres socis del govern municipal, ja que el grup d’ICV-EuiA ha decidit votar en contra d’un conveni que consideren que es tira endavant de forma "precipitada", segons assegura la seva portaveu Quitèria Guirao. Els ecosocialistes opinen que abans d’acceptar la cessió de la concessió caldria fer un informe urbanístic, un informe d’usos i un informe econòmic. "No es tracta tant d’una discrepància sobre l’ús de l’edifici sinó per la forma com s’està fent, ha faltat transparència", assegura Guirao, que creu que hauria calgut més temps abans de tirar endavant el conveni.
Comentaris