Que els nens dormin més o menys, sempre dins uns horaris raonables, no ha de preocupar als pares. Aquest és un dels missatges que Rosa Jové, autora del llibre Dormir sin lágrimas, va adreçar al públic assistent majoritàriament mares- a la presentació del seu llibre dijous dia 5 a la llibreria Robafaves. Al llarg de l'acte l'autora es va dedicar a fer cultura de la son, és a dir va fer una petita introducció al món de la son infantil, explicant diferents casos que s'ha trobat en la seva consulta al llarg dels anys d'experiència amb que compta. A partir d'aquests casos Jové va assegurar que moltes vegades els problemes no són dels nens sinó dels pares, atès que les hores de son dels fills no es sincronitzen amb la dels pares.
L'autora també va tractar altres curiositats relacionades amb l'àmbit de la son, com per exemple les etapes que constitueixen aquest procés, on destaquen: el son profund, que normalment es dóna a la primera part de la nit, i és aquell on el cos reposa totalment; i la fase REM, on ordenem les nostres idees i els coneixements s'instauren al nostre cervell, i regeix les nostres emocions, així, somiarem amb fets més o menys agradables segons el dia que haguem tingut. Durant una nit les persones adultes es desvetllen entre vuit i deu vegades, però aquests, com que dominem la tècnica de la son, es tornem a adormir sense adonar-se'n. Els nens, però, no dominen la tècnica i per tant els costa passar d'aquest despertar a tornar-se a dormir i cal donar-los temps perquè ho aprenguin per si sols. Segons les últimes gràfiques de son infantil apuntades per l'autora els nens acabats de néixer han de dormir entre dotze i setze hores i no pas vint com anuncien algunes publicacions de l'àmbit.
Rosa Jové és especialista en psicopediatria -tracta amb nens de 0 a 3 anys- i és presidenta del Collegi Oficial de Psicòlegs de Lleida i la responsable del programa de salut materna- infantil d'UNICEF de la mateixa província. A la presentació també van assistir-hi representants de la Lliga de la Llet, que es van encarregar de fer una petita introducció, parlant de la persona de la Rosa Jové i de la seva trajectòria professional.
-
Alguns consells bàsics
Cal pensar que el nen per dormir ha de tenir son, és a dir, que si s'ha aixecat de la becaina a les 7, no podem pretendre que vagi a dormir a les 8.
Quan posem el nen a dormir, la llum i el nivell acústic de la casa, han de ser baixos per tal d'afavorir el seu descans.
Fer rutines flexibles, és a dir, si el nen se'n va a dormir un quart d'hora més tard de l'habitual, no passa res.
No obligar als nens a agafar hàbits, com per exemple el de dormir amb peluixos.
La persona més propera al nen, normalment la mare, l'ha de posar a dormir sempre, perquè així la criatura es sent més segura.
Quan el nen es desperta ha de veure una cara coneguda (la del pare o la mare), per tal de tranquil·litzar-se.
Comentaris