Jesús Gonzàlez

J.M. Esteve aposta per la formació com a motor per fer créixer l'economia

Segons el pedagog malagueny el treball del mestre consisteix en ensenyar el valor d'aprendre.

L'anàlisi de l'estat actual de la societat del coneixement ha estat el punt de partida de la conferència “La tercera revolució educativa” que José Manuel Esteve ha impartit avui en el marc de l'Escola d'Estiu del Maresme. Segons el pedagog malagueny -autor del llibre emblemàtic El malestar docente-, els mestres han d'estar preparats per adaptar-se al canvi social i integrar-lo en el seu treball a l'aula.

A la societat actual, ha reflexionat Esteve, cada vegada hi haurà menys llocs de treball per a les persones que no hagin rebut una formació, com a conseqüència de l'anomenada societat del coneixement. En aquesta nova coyuntura, el progrès econòmic d'un país depén directament del grau d'instrucció dels seus habitants. Precisament assolir el 100% d'escolarització obligatòria fins els 16 anys ha estat una de les grans fites assolides pel sistema educatiu espanyol. A partir d'ara, ha afegit Esteve, el nou repte passa per incrementar l'escolarització en nivells superiors generant una útil reserva de talent, de manera que tot aquell capital humà provocarà creixement econòmic.

Després d'analitzar l'actual paper de l'escola, que sovint està poc valorat socialment, Esteve ha apuntat altres aspectes que indirectament influeixen a l'educació. Per un costat, ha explicat, les evolucions econòmiques, tecnològiques, polítiques i de les forces socials imposen nous valors. Per l'altra banda, els poders político-administratius ordenen la realitat a través de lleis i decrets que acostumen a arribar tard quan el problema ja comença fer-se gran. Entre aquestes coordinades, segons el pedagog malagueny, es troba la feina del mestre, un treball que s'ha de plantejar a mitjà o llarg termini i que no ha de tenir una altre missió que la d'ensenyar el valor d'aprendre.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive