Intermón Oxfam ja té nova seu a Mataró. L’acte d’inauguració del nou espai, situat a l’edifici del Casal Nova Aliança, va tenir com a plat principal una ponència titulada En el foc creuat, amb l’objectiu de tractar la situació actual del poble d’Uganda, que pateix un conflicte armat des de l’any 87. L’acte, que va tenir lloc divendres 9 al mateix Casal, va comptar amb la presència dels regidors de l’ajuntament Ana Barrera i Carlos Fernández i amb Francesc Mateu, director d’Intermón Oxfam a Catalunya i Andorra.
La ONG dedica totes les campanyes de la temporada al tema els drets en crisis. Un punt de vista sobre què passa amb els drets de les persones durant un conflicte. L’objectiu de les campanyes englobades sota aquesta temàtica és donar a conèixer, també, alguns conflictes que no surten als mitjans de comunicació. Aquest és el cas, per exemple, de l’estat actual del conflicte armat a Uganda. Arribat des del país africà, Ongole Dickens, director executiu d’una de les principals ONG del país africà, va mostrar-se molt agraït de poder explicar la seva experiència. El conflicte armat a Uganda va esclatar l’any 1987 i enfronta des de llavors el govern i l’LRA (Exèrcit de Resistència del Senyor). Durant els anys de conflicte, han mort unes 12.000 persones, sense contar les que ho han fet indirectament per malalties i desnutrició. A més, gairebé 2 milions de persones han hagut de deixar les seves llars i convertir-se en refugiats. En els últims dies, però, sembla que les dues parts han arribat a un acord per negociar i el país viu sota un alto el foc.
Dickens va explicar, a través de les seves experiències personals, la situació al país. A través d’imatges i mapes de la zona, el ponent va explicar quines eren les zones del país més afectades pel conflicte i el paper del país veí, Sudan, en les converses de pau. Malgrat el 95% dels refugiats ja han tornat a les seves xones d’origen, al nord del país encara queden molts desplaçats. La vida als camps i les conseqüències del fet que molta gent ha crescut desplaçada van ser altres temes que va tractar. Emboscades, incendis i segrest de nens per convertir-los en soldats eren algunes de les accions de l’LRA. Unes accions que incloïen, per exemple, obligar als fills a matar els pares per demostrar que poden tenir sang freda.
A més de Dickens, l’acte va comptar amb al presència de Manel Manonelles, director de la Fundació Cultura de Pau de Barcelona. Manonelles va fer una reflexió inicial sobre l’estat del món actual i el paper de les institucions. "Es necessiten unes institucions més fortes i més finançament", va comentar. Entre altres idees, va defensar la participació més activa dels parlaments del món i va definir la societat actual i la seva democràcia com "anacrònica".
Un moment de la xerrada
Comentaris