-
-

Sílvia Ruiz

Inici de curs: Escalant cursos

Pares i alumnes afronten amb ganes i nervis els canvis que suposa fer el salt a Educació Infantil, Primària o ESO

Cada curs de l’etapa escolar d’un nen és importat per a la seva educació i el seu aprenentatge. Però hi ha determinats moments que es viuen de manera especial. Es tracta dels grans salts a P3, Primària i ESO, aquells en què pares i alumnes han d’afrontar els canvis que suposa pujar de nivell i sistema educatiu i, en molts casos, adaptar-se també a nous centres i a nous companys.

“T’ho has de pensar molt bé en el moment en què tries l’escola, guiar-te molt més pels continguts i pel que no es veu que per l’aspecte que tingui per fora”. Així ho explica l’Anna Champer, mare d’una nena de tres anys que tot just ara comença P3 al GEM, una escola on ja té experiència pels seus altres dos fills més grans. “Una de les coses que més preocupa és qui serà la mestra, ja que és la persona amb qui passarà més hores al dia”, apunta l’Anna, afegint que “és important que la nena s’adapti a la mestra i que s’entenguin, així com al nou entorn”.

Per tal que els més petits es puguin adaptar amb més facilitat a l’etapa escolar és important que abans de començar el curs els nens ja es vagin familiaritzant amb aquesta nova vida desconeguda per a ells. La classe, els companys i futurs amics, els mestres… tot un seguit d’aspectes que la família ha d’anar fent saber al fill. Així ho fa l’Anna, que explica com “les primeres setmanes de setembre ens acostumem a passar amb el cotxe per davant de l’escola, hem entrat i hem vist la classe, li recordem el nom de la mestra…”. Per a ella és fonamental fer aquests exercicis per anar acostumant a la seva filla i aproximar-la al nou entorn amb l’objectiu de què tot li sigui més familiar: “Són petites coses senzilles però que ajuden a donar-li una mica de seguretat”. Per altra banda, els pares també saben que hi ha petits hàbits dels seus fills que han d’anar deixant, com el fet de deixar de fer la migdiada o treure’s el xumet. Com sempre, els experts recomanen que aquests canvis es vagin fent a poc a poc i no tots de cop.

La Primària, etapa clau per a l’aprenentatge
El fill mitjà de l’Anna Champer té cinc anys i aquest curs farà el salt d’Educació Infantil a la Primària, també al GEM. Ara li toca adaptar-se a un nou ambient, tal com explica la seva mare: “Dins de l’escola ja els han anat preparant i els han portat al nou edifici perquè vegin l’entorn”. Però no només això, també ha d’adequar-se a una nova manera d’estudiar. I és que la Primària és segurament una de les etapes més importants en l’educació dels nens, on aprenen i perfeccionen aspectes fonamentals de l’escriptura, la lectura o les matemàtiques. “És important que durant l’estiu no hagin perdut gaire la rutina, que facin exercicis per recordar els números, escriure i repassar la lletra, començar a llegir…”, apunta l’Anna, que explica que una de les coses que més prioritza en aquesta nova etapa pel seu fill és que li ensenyin a llegir bé i que li agradi la lectura.

A l’escola Pia Santa Anna estan matriculats els dos fills d’en Xavier Coll. Un farà quart de Primària i un altre més petit que tot just ara començarà el primer curs. “Fa il·lusió perquè ja deixen de ser tan nens, quan fan Infantil fan molts jocs i ara ja comencen a ser com més homenets”, explica en Xavier, recordant que “ara començaran amb la lectura, tindran més deures i més responsabilitats”. Com ja té l’experiència del primer i els companys de classe seran els mateixos que a Infantil, ho viu amb tranquil·litat: “Ell té ganes, fins ara ho ha seguit tot bé i només haurà de tenir l’adaptació normal que han de tenir tots”.

El gran salt a l’ESO
L’últim gran salt en l’etapa escolar obligatòria arriba amb l’ESO. El pas de sisè de Primària a primer d’ESO és el canvi més destacat pel que fa a sistema d’estudis i responsabilitats. És aquí quan el nivell augmenta, s’introdueixen matèries noves i més específiques, i l’alumne, depenent del seu ritme, pot començar a necessitar algun tipus de reforç. A més, en molts casos, el pas d’escola a institut també suposa l’adaptació a un nou centre escolar i a nous companys.

És el cas de l’Ona, una nena de 12 anys que enguany deixa enrere l’escola Anxaneta per començar primer d’ESO a l’institut Damià Campeny. Com la resta de nens en aquesta situació, les ganes de començar van acompanyades de molts nervis i intriga per saber quins seran els companys. “Tinc ganes de conèixer gent nova i tot el centre nou, però alhora estic nerviosa per no saber què em trobaré”, explica l’Ona, que apunta que ella té la sort d’anar amb unes amigues de l’escola. Malgrat que confessa tenir una mica de por de què els estudis siguin més difícils, “començo amb ganes, tothom ho ha passat això i jo ho podré afrontar tranquil·lament”.La seva mare, l’Agit Baqué, sap que els nervis són lògics, que són processos normals que han de seguir.

Menys canvi notarà en Martí, un nen de 12 anys que segueix a Santa Anna, on ha cursat Educació Primària, per començar el primer cus d’ESO. Per tant, ja coneix a molts dels seus companys. “Ell té ganes i està motivat, ja ha anat trucant als amics per saber amb qui anirà a classe”, explica la seva mare, l’Anna Navarro, que afegeix que “això els hi dóna certa seguretat i el canvi no és tan brusc, el no saber amb qui anirà és més difícil”. Pel que fa a l’exigència dels estudis, en Martí sempre ha portat bones notes a casa i, per tant, confia en què s’adaptarà bé al nivell i a la dificultat. Tot i això, la seva mare sap que el volum de feina augmentarà i que “li tocarà ser molt més responsable de les tasques que té, ja que nosaltres no estarem tant al darrere”. L’Anna no ho dubta: “El canvi ho afrontes amb ganes i il·lusió més que amb por, és positiu”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive