El Govern municipal va esforçar-se ahir dijous en ressaltar els indicadors positius que presenta el nou Informe de Conjuntura Econòmica, que en els seus trets generals segueix presentant una ciutat molt tocada per la crisi. La moderació en el creixement de l’atur i l’augment de les matriculacions de turismes són els dos trets que va destacar la regidora de Serveis Centrals, Montse López, en l’acte celebrat a Can Palauet. Però el primer indicador es manté elevadíssim –un dels més alts de la província de Barcelona- i el segon és absolutament conjuntural, fruit de les ajudes que ha rebut el sector de l’automòbil. L’economia local, en definitiva, manté el seu retrocés, però ho fa amb menys intensitat que el que reflectia l’últim Informe de fa sis mesos. “Les dades són negatives, però no són pitjors que les anteriors”, va resumir López.
L’Informe de Conjuntura Econòmica, el número 27 que elabora el servei d’Estudis i Planificació de l’Ajuntament, recull diferents indicadors socials i econòmics de la ciutat fins al setembre de 2010. Segons aquestes dades, a Mataró hi ha 29.257 treballadors assalariats, un descens de l’1,6% respecte a les xifres de l’any anterior. Dades de nou negatives, però força millors que el 9,6% d’assalariats perduts que es va registrar el setembre de 2009. La pèrdua interanual descendeix fins a l’1,3% si es tenen en compte les darreres dades disponibles, referents al desembre. Malgrat tot, l’atur se situa a Mataró en el 19,5%. “És una dada molt negativa, però no ha anat a més”, va explicar López. Seguint la tònica dels darrers anys, els “culpables” d’aquestes xifres són els sectors de la construcció i el tèxtil, que en el darrer any han perdut 268 i 163 treballadors respectivament. El sector serveis, tot i ser el que surt menys malparat, també ha patit baixes importants en camps com les activitats sanitàries i el comerç a l’engròs. Entre octubre de 2009 i setembre de 2001, s’han autoritzat 26 expedients de regulació d’ocupació a Mataró, que han afectat 276 treballadors. Les contractacions, en canvi, ha crescut un 2,8% respecte a l’any passat. Només el 12% dels 28.055 contractes que s’han firmat, però, han estat fixos.
La matriculació d’automòbils és una de les dades que se sol utilitzar per mesurar el consum. En aquest camp s’ha produït un increment del 22,8% en la variació interanual. Aquest creixement ve donat per l’avançament en les compres de turismes fruit de l’augment de l’IVA al juliol, i per les ajudes a la compra de cotxes, que van finalitzar al setembre. La regidora de Servies Centrals ja va destacar que les dades posteriors mostren un descens notable de matriculacions. Un altre camp abonat a les dades negatives és el de la construcció d’habitatges. S’ha incrementat respecte a 2009 en un 20,5%, però només se n’han començat a construir 200, una xifra baixa si es compara amb els 1600 que es van iniciar el 2006.
L’Informe també recull dades ddestacades com el descens de la circulació per l’autopista C-32 d’un 3,8% durant la primera meitat del 2010. L’autobús urbà també pateix una reducció d’usuaris en un 2,8%, mentre que l’interurbà ha registrat un 1,7% menys de passatgers. Els indicadors de contaminació acústica mostren una millora en el darrer any, cosa que apunta a una disminució del trànsit rodat a la xarxa viària urbana de Mataró.
-
Polítiques que ataquen l'Estat del benestar
El catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, Antón Costas, va ser el convidat d'enguany a la presentació de l'informe, per oferir la conferència present i futur de l'estat del benestar. Costas va fer una encesa defensa de l'Estat del Benestar, que va definir com la major innovació social que occident va saber construir al segle XX. Segons l'economista, el seu present i futur pot quedar afectat per l'actual crisi econòmica, a causa del brutal dèficit públic que ha generat en els Estats. Però Costas va apuntar que més enllà de la crisi, li fa més por les polítiques que s'estan fent per combatre-la i els efectes que aquestes puguin tenir sobre les prestacions de treball, sanitat, educació i habitatge. Si tots els ajustos i els esforços d'austeritat i contenció recauen en les polítiques de benestar, tal i com s'està fent ara, la recuperació serà molt més lenta, perquè la demanda es mantindrà deprimida, va apuntar. Malgrat tot, Costas es va mostrar procliu a estudiar possibles canvis en l'Estat del Benestar, que passin per una major correspondència entre el que el ciutadà aporta i el que acaba rebent. No pot ser al 100%, però si no hi ha un cert equilibri entre el que s'aporta i el que es rep, s'està sent injust, va constatar.
-
Comentaris