La façana de l'Ajuntament de Mataró
La façana de l'Ajuntament de Mataró

Incapaços de posar-se d’acord per defensar el català a l’escola

El vot contrari del PSC tomba dues declaracions institucionals d’ERC i Junts a l’Ajuntament de Mataró

La picabaralla política arran del català a l’escola, revifada arran del cas de Canet i amb amplis altaveus polítics i mediàtics a tot Espanya no passa per alt de la ciutat de Mataró. Els grups municipals de l’Ajuntament han estat incapaços de posar-se d’acord amb forma de declaració institucional en defensa del català a l’escola. N’hi havia dues propostes i cap ha passat el tall, pel vot clau del PSC.

Junts per Mataró presentava el seu propi text, que no va prosperar pels vots de Ciutadans, el PSC i En Comú Podem Mataró. La proposta d’ERC, en canvi, sí que rebia el suport dels comuns però no dels socialistes (vot per tant diferent dels dos socis de govern), extrem que els republicans critiquen pel fet que s’aliniï amb la formació taronja. El text dels republicans demanava subscriure el  manifest de la plataforma ciutadana SomEscola i blindar els consensos lingüístics de l’Estatut, LEC, LOMLOE i el futur Pacte Nacional per la Llengua.

Des d’ERC asseguren que “ens ha sorprès el vot en contra del Partit Socialista, ja que en diversos altres Ajuntaments catalans hi han votat a favor o s’han abstingut (Barcelona, Sabadell, Granollers, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Sant Adrià de Besòs, Pineda de Mar…).  Els republicans també presenten una moció al Ple Municipal per tal d'actualitzar el reglament d'ús de la Llengua Catalana a l'Ajuntament de Mataró

La posició del PSC

El PSC argumenta el seu doble vot contrari defensant  “la preservació del català com a llengua vehicular del sistema educatiu de Catalunya, sense excloure el castellà. Veiem aquest model com un element a preservar, ja que ha garantit la cohesió social i ha evitat la segregació dels alumnes per raó de llengua. Per aquesta raó, el que cal fer respecte aquest tema és complir les lleis”.  Els socialistes asseguren que “ens posicionem en contra de l’ús partidista i irresponsable del nostre model d’escola que estan fent, per ambdues bandes, determinats partits polítics. Es tracta d’una polèmica artificial que perjudica enormement la cohesió social i la pròpia llengua catalana. Una polèmica que té per objectiu desviar l’atenció de la nefasta gestió que les forces independentistes estan duent a terme des de fa una dècada”.

Arxivat a:

Comentaris (4)

Ignaci Fa 12 dies
Agradezco a Capgos y a los socialistas defender el idioma que nuestros hijos deberán usar si o si para tener un futuro porque lo hablan 600M de personas y no 3M, y eso es un hecho incuestionable. Defender un pírrico 25% no es un ataque al catalán y si deja claro el complejo de inferioridad endémico de muchos.
rius Fa 11 dies
ignaci una gran veritat el que dius encara que molesti a molts dictadors i intolerants, és el que té el fanatisme dels xais per un costat de la banda de sota i l'interès polítics per la banda de alt interessats en amagar tota la corrupció fins les orelles.
Josep Fa 11 dies
No entenc que fas a Catalunya, jo no viuria mai a un lloc que no estimo
the call of ktulu Fa 12 dies
el PSC es un instrumento de la burguesía catalanista para tener siervos trabajadores a los que poder hablar en catalán
PENSADOR Fa 12 dies
Cuando el PSC era muy catalanista acabó como acabó: con la alcaldía perdida por Barón. Y a nivel de toda Catalunya con los peores resultados de su historia. Bote no es tonto y sabe donde le votan y quienes le votan, Durante mucho tiempo el PSC quiso contentar y quedar bien con los que de todos modos nunca le iban a votar.
Pau Fa 13 dies
Soc l'únic que veu que a Mataró no governa el PSC sinó el PSOE? On són aquells polítics catalanistes del PSC que defensaven la llengua (com fa Miquel Iceta) o com va fer fa 30 anys Maria Aurèlia Capmany? Bé, a Mataró parlar d'un PSC catalanista és com dir PP moderat. Són fets impossibles
Fins Fa 13 dies
Pobrets els del Capgròs que no s'hagin posat d'acord. Ja ni disminulen el seu malestar i el seu posicionament. Quin nivell de periodisme més partidista i ranci però això sí cobrant de tots els catalans.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive