Manuel Cusachs signa l'article sobre el greu temporal marítim de fa cent anys a Mataró
Manuel Cusachs signa l'article sobre el greu temporal marítim de fa cent anys a Mataró

La inauguració del Cafè Nou, l'any 1935

En aquest article, el periodista i historiador Manuel Cusachs recorda el passat de l'edifici de La Riera, que aquest cap de setmana reobre portes

Per aquestes dades hom ja pot visitar el Cafè Nou, a la Riera (davant mateix del Centre Catòlic o la Sala Cabanyes), profundament restaurat i que prestarà serveis públics ben aviat (oficina de turisme, bar i espai escènic). Crec que és el moment de fer història i recular molts anys enrere per veure el seu naixement, posada en funcionament i també la seva tortuosa història. 

Ens hem de remuntar 88 anys enrere, a les festes de les Santes de l’any 1934, quan fou col·locada la primera pedra a la llavors anomenat Passeig de Cirera, i vuit mesos després seria l’anomenat Cafè Nou, de la Unió de Cooperadors de Mataró. 

Inauguració del Cafè Nou 

Al Diari de Mataró, del dia 18 de març del 1935, es parla de la: “Inauguració del nou Casal de l’Unió de Cooperatives” (UdC), amb una extensa crònica del que seria “Cafè Nou”, ubicat a la Riera de Cirera, obre del jove arquitecte Miquel Brullet i Monmany. I diu: “Vuit mesos han durat les obres de construcció d’aquest edifici de línies senzilles i alegres, obra de l’arquitecte local senyor Miquel Brullet”. Ell mateix va explicar algunes de les seves particularitats del nou edifici que creiem d’interès resumir. “En l’estil de conjunt, d’una manera particular  en la façana – diu – m’he proposat assolir un estil senzill de línies i noble de concepció. La torre, exponent de l’escala, contrastant amb l’ horitzontalitat de les obertures de les sales. El joc de colors de la façana dóna la sensació d’una claredat i lògica, que fuig expressament de tot rebuscat decorativisme de motllo o d’ornamentació sense solta.” 

El relleu de la façana, era obra de l’escultor Salvador Martorell, que està acabant en marbre el definitiu, és un tribut a l’art i el símbol de l’idea de germanor i cooperativisme.  La planta baixa de l’edifici està destinat a cafè de 30 metres de llargada per 10 d’amplada. Encabeix còmodament més de 300 concurrents. El gran finestral de la façana, de 8 metres de llargada li dóna una visualitat i alegria a posta”. 

La ventilació i renovació d’aire d’aquesta gran sala es fa a base de les targes altes de les finestres i dos potents extractors.” En l’acte de la inauguració hi havia unes: “400 persones en el seu interior i fumant [...]. Al fons del cafè hi ha la cuina, d’espaioses dimensions i sota la cuina el semisoterrani, servint de celler, magatzem, carbonera i calefacció”.  

La Fundació Maresme explotarà el Cafè Nou

El Cafè Nou, des del Pati que porta el mateix nom

“En la part posterior de l’edifici, com a ampliació del cafè i aprofitant les irregularitats del solar s’ha fet una terrassa a l’aire lliure; l’arrecerat del seu emplaçament i el seu bon assolellament el farà un lloc ben agradable, àdhuc en ple hivern”.  
Al primer pis està projectat per servir d’estatge a les seccions de l’entitat, enrajolats i llums han estat planejats en aquest sentit, servirà interinament, puix hi ha altres projectes, sala de reunions i d’actes. Aquests dies ha encabit unes 500 persones.  

Cal remarcar les instal·lacions complementàries de frigorífics i descalcificadors d’aigua, serveis i comoditats ja avui dia d’imprescindible necessitat.” 
“En aquesta obra –diu el Diari de Mataró- hi ha treballat els següents industrials: Contractista d’obres, Joan Solà; fusteria Cooperativa d’Obrers Fusters; pintura, Eduard López; serralleria, Antoni Català; guixaire, Roca i Llop; mosaic, Bonamaison Germans; estucat, Roig i Alsina; electricitat, Miquel Cruixent; calefacció, Calefaccions Monter; lampisteria, Llobet i Gurgui; taulell frigorífic, “Suministros Eléctricos S.A.” (representant M. Cruixent); sanitari, Vicenç Homs; tapisseria, Francesc Hom; cafetera, Cooperativa de Producció Numbar; servei, Cooperativa de Producció del Vidre. 

Festes inaugurals 

“No cal dir que les festes organitzades per celebrar aquesta inauguració han resultat en extrem concorregudes i han marcat un gran èxit en el si d’aquella entitat cooperativa. 
El dissabte a la nit fou obert als socis, per primera vegada, el nou Casal i el gran Saló Cafè s’omplí tot seguit. La orquestrina “Simfònic Jazz” hi donà un concert. 
A les deu del vespre en el Saló de festes del pis, tingué lloc un ball, amenitzat per la mateixa orquestrina; el local s’omplí de gom a gom i l’alegria de l’obertura del local es comunicà a tothom dansant-se fins la matinada. 
Ahir, al migdia, es celebrà un Vermut popular a honor dels associats, que podríem dir que fou l’acte oficial d’obertura.  

L’ampla nau del Cafè era ocupada per un gran número d’associats. A la presidència s’hi veien representacions dels organismes oficials del Cooperativisme català, de diverses Cooperatives i Mutualitats d’ací de fora, la Junta de la UdC i els representants de les seves diverses Seccions, els senyors Cruixent, Bilbeny, Comes, Calvet, Puig i Mora. El President de la Unió de Cooperatives, senyor Muntaner, obrí l’acte amb paraules plenes d’emoció. Constatà l’obra duta a terme i l’esforç de tots els que han contribuït a que fos una realitat donant-los a tots les gràcies per llur concurs desinteressat. Fa palès l’entusiasme i l’abnegació de la Junta per fer créixer encara més l’entitat i acaba exhortant a tothom a treballar per anar més endavant encara. El cooperatiu senyor Ernest Mora explica el perquè també se sent emocionat en aquests moments. Es refereix a la consolidació de l’obra cooperativista amb la fusió de les quatre Cooperatives en l’Unió estenent-se en historiar la seva gestació i la tasca meritòria dels que dugueren a terme la fusió.” Parlaments de dirigents cooperativistes de Mataró o de fora. No cal dir que “Tots el oradors foren llargament aplaudits”. 
L’acte acabà amb una ovació, dempeus, al cooperatiu més vell de la ciutat. el senyor Salvador Forest. 

Edifici del Cafè Nou, a La Riera. Foto: R. G.

Edifici del Cafè Nou, a La Riera. Foto: R. G.

Vetllada literària-musical 

“A la tarda, al Saló d’Actes, es celebrà una selecta vetllada literària-musical, i de propaganda mutualista que es veié concorregudíssim. Hi prengueren part l’”Agrupació de Cantaires”, de l’Ateneu Popular, sota la direcció del mestre senyor Antoni Díaz, que interpretà un seguit de cançons molt aplaudides. Varis elements del Quadre artístic de l’entitat recitaren belles poesies, i durant l’acte es pronunciaren diversos parlaments de propaganda cooperativista per diversos elements de la Secció de Propaganda i de la Secció Femenina de la Federació Regional de Cooperatives. 

L’Agrupació Filharmònica de l’ Unió de Cooperatives, sota la direcció de J. Sánchez González, executà quatre peces de conjunt, i el seu director altres dues de bandúrria, que foren molt aplaudides.”
I la crònica del Diari de Mataró acaba dient que: “la festa resultà un èxit”.

La immobiliària L’Aliança 

El Cafè Nou i altres locals de la UdC a la postguerra entraren en crisi i anaren a parar a mans de la Immobiliària Aliança S.A. Aleshores la UdC encetà un plet per recuperar el seu patrimoni històric. La Immobiliària va tancar el Cafè Nou i anys després el lliuren al Patronat de la Sagrada Família. Pel 2005 es crea la “Fundació Unió de Cooperadors” (Ajuntament i Unió de Cooperadors) per aconseguir recuperar el patrimoni històric cooperatiu. El 2013 l’Ajuntament compra el pati del Cafè Nou i el 1915 el Cafè Nou. 

I, finalment, l’any 2018, s’inicien les obres de rehabilitació del Cafè Nou per a nous usos culturals i que ara, un cop restaurat, `podem visitar.    
 

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive